|

Újabb típussal bővült az argentin kívánságlista

AZ elmúlt években a Dassault Mirage 2000-esektől az izraeli modernizált IAI Kfir típuson át az orosz MiG-29-esig mindennel szemeztek, de a legújabb kiszemeltjükre még mi sem mertünk volna tippelni.

Julio Martinez védelmi miniszter a napokban bejelentette, szüneteltetik az oroszokkal a tárgyalásokat, ugyanis kedvező ajánlat érkezett a franciáktól használt, de felújított Super Étendard csapásmérő repülőgépekre. A Francia Haditengerészet által tavaly kivont transzonikus típust a gallok hajófedélzeti csapásmérőként használták, így eléggé meglepő, hogy az argentinok ezzel váltanák le a sokszor a földön veszteglő szuperszonikus flottát. (Bár a típus nem ismeretlen számukra, lévén a haditengerészet repülte a gépet.) Egy esetben logikus lépés lenne, amennyiben nem váltótípusként, hanem kiegészítő típusként vásárolnák, de a pénzszűkében lévő dél-amerikai ország ezt jelenleg nem engedheti meg magának.

A típust az Argentin Haditengerészet is jól ismeri ,

Martinez francia látogatásakor más beszerzésekről is tárgyalt. A szintén földön veszteglő 20 darab FMA IA 58 Pucará csapásmérőhöz szeretnének hajtóműveket vásárolni a Turbomeca gyárat bekebelező Safran csoporttól. Továbbá 4 darab járőrhajó beszerzése is napirenden van, de azt a franciák mellett Kínából vagy Olaszországból is rendelhetik, még nem született döntés.