|

MiG-29-eseket venne Argentína?

A legújabb hírek szerint Argentína legalább 15 db MiG-29-es vadászgépről kért ajánlatot Moszkvától – avagy újabb bejegyzés az egykor szebb napokat is látott, jelenleg évek nagyobbrészt leépülőben lévő Argentin Légierő történetében. A Kommerszant által leközölt híranyagban lényegében semmi további információ nem áll rendelkezésre az ajánlatkérés tárgyán felül.

Perui MiG-29SzE ,

Mint ismert lehet Argentína asló hangon 6-7 éve próbál valamit tenni légierejének fejlesztése ügyében. Ez nagyobbrészt használt típusok beszerzésére irányult, ám eddig egyetlen féllel folytatott tárgyalások sem eredményeztek kézzelfogható eredményt. Nem beszélve azon eleve halva született ötletről, miszerint a brazil gyártósorról vásárolnának Gripen E/F vadászbombázókat és amit a Gripenben erősen benne lévő angolok persze azonnal meg is akadályoztak.

Használt gép vonalon spanyol, majd jordán, végül ismét spanyol Mirage-ok jöttek képbe, de felmerült kínai vadászgépek beszerzésének lehetősége is. Legtovább végül az Izraeli Légierő által már nem használt, de modern elektronikával, benne AESA radarral kínált Kfir Block60 vadászgépek ügyében jutottak. Ezen tárgyalások végül szintén megszakadtak, ahogy időközben újra is indultak, ám a tárgyalások aktuális helyzetéről nem sokat tudni. Ha az orosz megkeresés igaz, akkor nem kizárt, hogy ismét elakadtak a 12-14 gépről szóló  egyeztetések az izraeliekkel.

Buenos Aires-ben ugyanakkor igen kellemetlen helyzetben vannak, hiszen napjainkra az Argentin Légierőben sugárhajtású gép kategóriában már csak a 90-es évek végén a Lockheed Martintól beszerzett A-4AR Fightinghawk gépek állnak hadrendben. A Flight International 2017-es kiadványa alapján papíron 22 gép, ám több argentin forrás szerint egy kézen megszámlálható a ténylegesen bevethető mennyiség.

Az Argentin Légierő egyik A-4AR Fightinghawk gépe egy 2005-ben készült fotón. A típus természetesen a Douglas A-4 Skyhawk egyik modernizált változata, melynek létrehozásakor az F-16 avionikájából szemezgetett a Lockheed Martin – innen is az F-16-os hivatalos becenevére emlékeztető elnevezés. Chris Lofting,