|

AESA radaros Kfir vadászbombázókat vásárol Argentína

2014 márciusában írtunk róla, hogy akkori lapértesülések szerint aláíráshoz közeli állapotban van Izrael ás Argentína között egy századnyi, azaz várhatóan 12-14 db IAI Kfir vadászbombázó beszerzéséről szóló szerződés. Nos az aláíráshoz közeli állapot lehet kicsit elhamarkodott kijelentés volt, ám a Flightglobal friss értesülései alapján a két fél ma aláírja/aláírta a szerződést 14 db beszerzéséről.

A francia Dassault Mirage 5 módosított változatának számító, izraeli gyártású Kfir az Izraeli Légierő állományából a 90-es évek második felében ki lett vonva, ám azóta több modernizált gép is eladó sorba került – többek között a dél-amerikai kontinensre is került belőlük azáltal, hogy Ecuador és Kolumbia modernizált C.10 / C.12 változatokat állított hadrendbe. Az azóta kínált, nagyobb horderejű modernizálást és felújítást jelentő Block 60 változat kerülhet most a légierejét rendbe szedni vágyó, ám arra túl nagy összeget költeni nem képes Argentína birtokába – várhatóan összesen 200 millió dollár körüli összegért.

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C.10

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C.10

Az IAI szerint jelenleg még körülbelül 50 darab gépet tudnának értékesíteni, ráadásul mindezt minden korábbinál nagyobb modernizációt követően tennék meg, hiszen a precíziós csapásmérésre abszolúte alkalmas Block 60-as változatot nagyjavításon átesett General Electric J79 hajtóművekkel és Elta Systems EL/M-2032 AESA radarral kínálják. Az IAI emellett vállalta, hogy az 5.5 tonnás teherbírású Kfir fedélzetére a Python 5 és Derby rakéták mellett integrálják a RAFAEL Spice csapásmérő típuscsaládot és a Link 16 adatátviteli rendszert is.

Ecuadori Kfir

Ecuadori Kfir Python3 és Python 4 légiharc rakétákkal. Az eredetileg 13 gépes Kfir állományból már csak 8 maradt meg – egy 1999-es szerződés értelmében ezek mindegyike a C.10-es változatra lett felhozva. | Forrás ,

A korábbi értesülések szerint a modernizált gépek szállítását a szerződés aláírásától számított 1 éven belül elkezdenék.

Az IAI Kfir Block 60-as kapcsán eszközölt módosításokat összegző videó