|

Földön vesztegel az argentin flotta

Műszaki okok miatt földhöz szegeződött a dél-amerikai állam légvédelméért felelős Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk összes példánya.

Az argentin védelmi miniszter, Julio Martinez január 26-án megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a légierő kötelékébe tartozó összes Lockheed Martin A-4AR Skyhawk (Fightinghawk) vadászbombázót repüléstilalom sújtja, a légvédelmi feladatokat a kiképző és csapásmérő feladatokra optimalizált típusokkal (EMB-312 Tucano, IA-58 Pucará, és IA-63 Pampa) kénytelenek ellátni.

Helyi értesülések szerint köztudott volt, hogy a gépek egy ideig a katapultülések piropatronjainak lejárta miatt váltak repülésképtelenné, de úgy tűnik, hogy más okok is vannak a háttérben.

Fotó: Jorge Alberto Leonardi

Fotó: Jorge Alberto Leonardi ,

Argentína 1965 és 1999 között összesen 50 darab A-4P és 25 darab A-4C verziójú Douglas A-4 Skyhawk vadászbombázót szerzett be, ebből 19 darabot el is vesztettek a Falklandi-háború során. Az ezredforduló környékén a régebbi verziók kivonásra kerültek, mivel 1999-ben modernizált A-4M-eket szereztek be Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk jelzéssel, összesen 36 darabot. Ezekből balesetek miatt hármat vesztettek. Mára hivatalosan 25 darab van hadrendben, de a hírek szerint alig 6-7 darab repülőképes. És jelen pillanatban azok sem repülhetnek…