|

„Eldobható” pilóta nélküli harci gépet fejleszt az amerikai haderő

Létezik egy LCAAT (Low Cost Attritable Aircraft Technology) nevű program az Amerikai Egyesült Államokban, amit a védelmi tárca indított el a közelmúltban. A projekt célja egy olyan UCAV-család létrehozása, amelynek tagjai olcsón gyárthatók és üzemeltethetők, így harci cselekmények közötti elveszítésük nem jelentene akkora érvágást a költségvetésnek. Az „eldobható” pilóta nélküli harci gépek a hagyományos, ember vezette típusokkal együtt, azok támogatásával kell majd harcba indulniuk, és a terv szerint igen széles képesség-palettával fognak rendelkezni: felderítő, csapásmérő és elektronikai hadviselési szerepben is bevetnék őket.

A LCAAT eredményeként létrejövő, több méretben gyártandó UCAV-k darabára a célkitűzés szerint nem érheti el a 3 millió USD-t. Ahhoz, hogy ezt betartsák, elsősorban modern szerkezeti anyagok és gyártástechnológiák alkalmazására, valamint optimalizált fejlesztési módszerekre van szükség. A védelmi minisztérium nem titkolt célja, hogy az LCAAT során felgyülemlett tapasztalatokat később a nagyobb volumenű fejlesztési programoknál is felhasználják, két legyet ütve így egy csapásra.

A Kratos QX-222 alapján létrehozott UCAV, amely az LCAAT keretében készül |Forrás: USA Védelmi Minisztériuma ,

Arról, hogy milyen elképzelések születtek eddig, most újabb képet kaphatunk: egy friss kiadványban, ami az ilyen és ehhez hasonló innovációkat sorolja fel (ide kattintva érhető el PDF formátumban), a Kratos cég látványtervét vehetjük szemügyre. A pilóta nélküli légi céljairól ismert vállalat tavaly nyerte el a védelmi minisztérium támogatását, hogy az LCAAT keretében hozzon létre egy UCAV-t. Ehhez a cég saját, QX-222 néven fémjelzett tervét vette alapul, aminek most egy kissé módosított változatát mutatták be – egyelőre persze csak számítógépes grafika formájában.

A kialakítását tekintve inkább hagyományos tervezési elveket követő UCAV 8,8 méter hosszú, fesztávolsága pedig 6,7 méter. A tervek szerint szubszonikus sebesség elérésére lesz képes, fegyverzetét pedig a törzsben kialakított kamrákban hordozhatja majd. A felderítő és elektronikai hadviselési rendszerek pedig integrált formában kapnak majd helyet benne, így egy bevetés során többféle szerepkörben is tudja majd támogatni az ember vezette harci gépeket.