|

Tovább növelné légiflottáját Izrael

Két komoly beszerzési programot készítenek elő a közel-keleti országban.

Izrael tavaly decemberben vehette át első F-35 Adir típusú, ötödik generációs vadászbombázóját, melyről szóló megrendelését tavaly ősszel tovább növelte a közel-keleti állam, de máris további harci gépek beszerzésén dolgoznak.

Az új szerzemény nem más, mint az F-15 legújabb verziója. Izrael már rendelkezik a típus különböző verzióival (F-15A/B/C/D, valamint az E-ből kifejlesztett F-15I), de ezúttal olyan variánst akarnak, ami minden korábban gyártott Eagle-nél modernebb, még a Szaúd-Arábia és Katar számára gyártott példányoknál is. Az AESA radarral felszerelt gépekből egy századnyit vásárolnának.

A korábban Szaúd Arábia által rendelt F-15SA 8 AIM-120 AMRRAM és 8 AIM-9 Sidewinder rakétával. Talán izraeli színekben is láthatunk hasonlót | Fotó: Boeing ,

2015 végén már egyszer felmerült a legmodernebb F-15-ös, az F-15SE Silent Eagle eladásának lehetősége Izrael számára, bár a Boeing részéről a koncepción azóta sokat finomítottak.

A másik beszerzési projekt témája egyébként a CH-53E Super Stallion helikopterek váltótípusának kiválasztása (a két versenyző a CH-47F Chinook, valamint a CH-53K King Stallion), de erről már több ízben írtunk a HTKA hasábjain.