|

HTKA Hírhalom 2017. 10. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Napvilágra került egy tavaly május 31-i műholdas fénykép, melyen a Moszkva melletti Gromov repülési kutatóközpont látható. Az állóhelyen egy érdekes típus ismerhető fel, az új orosz Orion MALE kategóriájú (Medium Altuitude Long Endurance) UAV. A gép kialakítása erősen hajaz az amerikai MQ-9 Reaper UAV-ra, ebből sejthető, hogy az orosz mérnökök azt vették kiindulási alapnak a fejlesztés kezdetekor.

Az MQ-9-re nagyban hajazó Orion a kép közepén | Fotó: TerraServer ,

Vietnam izraeli gyártású nagy hatótávolságú csapásmérő fegyverek beszerzését fontolgatja. A hazánkban a 2010-es Kecskeméti Repülőnapon is kiállított Delilah típust szemelték ki maguknak. Az üzletkötés lehetőségét már meg is vitatta egymással a vietnami elnök, Tran Dai Quang, valamint az Israel Military Industries vezérigazgatója, Yitzhak Aharonovitch. Az éles körülmények között 2006-ban debütáló fegyver 250 kilométeres hatótávolságú, törzsébe pedig többféle robbanófej is beszerelhető. Tömege 187 kg, hossza pedig 2,7 méter. Ha Vietnam a rendszeresítése mellett dönt, a Szu-27/30-asok hordozhatják majd. Ehhez az integrációt még végre kell hajtani, de az izraeli vállalatok már más országok Szu-30-asaihoz is szállítottak fedélzeti rendszereket illetve fegyvereket.

F-16I Soufa | Fotó: Spawn HTKA.hu ,

Indonézia a nemrégiben beszerzett T-50i gyakorlógépek modernizálását tervezi. Az átalakítások szükségességéről az Indonéz Légierő vezérkari főnöke, Hadi Tjahjant számolt be helyi hírforrásoknak. Több területen is fejleszteni szeretnék a gépek tudását, a legfontosabb ezek közül a lokátor képességeinek kibővítése, hogy jobban elláthassák a védelmi kötelezettségeiket.

Forrás: kenyot@kaskus ,

Első alkalommal indított hajók elleni rakétát az Indiai Haditengerészet legújabb hazai építésű tengeralattjárója, a Scorpene-osztály első egysége, a Kalvari. A hivatalos jelentés szerint a fegyver sikeresen eltalálta felszíni célpontját, annak ellenére is, hogy az a rakéta hatótávolságának szélén hajózott.

Az INS Kalvari tesztelésen | Fotó: Indian Navy ,

Banglades 8 vadászgép beszerzésére indított tendert február 28-án. Csakis új gyártású, kéthajtóműves típusok játszanak.

Ugorjunk Tajvanra – a Nemzeti Chung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet elnöke tajvani törvényhozóknak számolt be egy új turbofan sugárhajtómű fejlesztésének beindításáról, mellyel a következő hazai tervezésű vadászgép meghajtását biztosítják majd.
A költségvetési tervezetet hamarosan befejezik, amennyiben azt elfogadják, 2018-ban megkezdődhet a Honeywell/ITEC TFE-1042-70 típuson alapuló új sugárhajtómű fejlesztése. A köré épülő új vadászgép prototípusa 10 éven belül készülhet el.

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők nyugdíjazta az aknakereső feladatkörben használt MH-53E Super Stalion helikoptereket. A kivonási ceremóniát március 3-án tartották az Iwakuni légibázison.

Ugyan csak nemrég érték el a teljes bevethetőségi képességet, máris a KC-30A flotta modernizálásán dolgoznak Ausztráliában. Az Ausztrál Királyi Légierő egy kutatási megállapodást kötött a tankereket is gyártó Airbus Defence and Space vállalattal automata utántöltési képesség kifejlesztéséről. A két éves projekt során a RAAF egyik példányát használhatják a repülési tesztek végrehajtásához. A légierő vezérkari főnöke szerint csupán kisebb átalakításokra lesz szükség a modernizáláshoz.

Az F-35-ös vásárlói körének lehetséges bővüléséről beszélt újságíróknak a Lockheed Martin egyik alkalmazottja az Ausztráliában megrendezett Avalon légibemutatón. A vállalat a spanyol, svájci és belga kormányok küldöttségeit is vendégül látta, és természetesen mi más is lehetett volna téma, mint az 5. generációs vadászbombázó adás-vétele. Az újabb európai üzletek bezsebelésével jelentősen lejjebb vihetnék a típus darabárát, ez pedig további eladásokat vetítene előre. Az említett 3 állam mellett Finnország is érdeklődését fejezte ki a „Villám” iránt.

Közös erővel indul az Amerikai Légierő UH-1N helikoptereinek leváltására irányuló programon a Leonardo és a Boeing. Nevezett típusuk az MH-139, melyet az AW139 átalakításával hoznak létre. A gépeket Philadelphiában gyártanák a győzelem esetén.
Az USAF az interkontinentális ballisztikus rakétatelepek biztosítására alkalmazza a Hueyt, melyek leváltására 84 modern „kávédarálót” kívánnak beszerezni.

Lépjünk át az Atlanti óceán ezen felére. A Királyi Haditengerészetnél sort kerítettek a Sea Skua hajók-elleni rakéta utolsó indítására. A fegyver talán sokaknak ismeretlen, pedig az 1991-es Öböl Háborúban Szadám Husszein haditengerészetének 14 hajóját küldték vele a tenger fenekére. Azóta nem sok akcióban használták, ebben az évezredben csupán ez volt a harmadik indítása. A fegyver kivonása azért szükségszerű, mert az azt hordozó Lynx helikopterek búcsúztatása is ebben a hónapban esedékes. Az utolsó lövészetre az HMS Portland-ről felszálló egyik Lynx vitt magával 3 rakétát, melyeket a hajóról indított célra lőtt el. A nagy teher miatt a helikopter csupán 70 percet tölthetett a levegőben, ennek nagyrészét a terület ellenőrzésével töltötték, hogy biztosan nem tévedt e valaki a közelbe.

Sea Skua indítása | Fotó: Royal Navy ,