|

Mostantól teljes értékűek a kengurus tankerek

Az első két EA-18G Growler megérkezésén felül további szép eseményeknek is helyt adott már az ausztráliai Avalon 2017/Australian International Airshow. Ezek közül az egyik nem más, mint az Ausztrál Királyi Légierő KC-30A MRTT légi-utántöltő repülőgépeinek hivatalos státusz-változása: az Airbus A330 alapján készült típus, mégpedig az egész flotta, elérte a teljes műveleti képességet Ausztráliában. A sikerhez Marise Payne védelmi miniszter asszony személyesen gratulált a helyszínen.

Bár az Ausztrál Királyi Légierő már nemzetközi kontingens részeként is alkalmazta a KC-30A-kat Irakban (ahol több mint 74 millió font üzemanyagot adtak át más repülőgépeknek), egy igen fontos képességüket még nem használhatták ki a tankerek. Canberra ugyanis nem véletlenül rendelte meg a többfeladatú típust: személy- és teherszállításra, valamint légi-utántöltésre is használják, utóbbi esetében pedig rendelkezésre áll a hajlékony csöves és a merev csöves rendszer is.

Marise Payne védelmi miniszter asszony, Mark Binskin, egyesített vezérkari főnök, valamint Leo Davies, a RAAF vezérkari főnöke köszöntötték az ausztrál KC-30A-k teljes bevethetőségi képességének kihirdetését az Avalon 2017 keretében |Fotó: Ausztrál Védelmi Minisztérium ,

Mint ismeretes, a merev csöves rendszert kizárólag az Amerikai Egyesült Államok Légierejének típusai használják, az összes többi, szóba jöhető repülőgép hajlékony csöves megoldással kaphat üzemanyagot légi-utántöltőktől. Ez utóbbi módszert már jó ideje használják is az ausztrál KC-30A-k, viszont a teljes bevethetőségi szinthez szükséges volt az engedély megszerzése a merev csöves rendszerre is – már csak azért is, mert a RAAF jövőjét jelentő F-35A Lightning II is ezt használja.

Az engedély megszerzésének érdekében az ausztrálok több ízben hajtottak végre gyakorlatokat amerikai kollégáikkal, aminek köszönhetően olyan felvételek is készültek, mint azok, ahol éppen B-1B nehézbombázót itat egy kengurus KC-30A. A jogosultság mostanra meglett, így az ausztrál tankerek gyakorlatilag bármelyik szövetséges légierő repülőgépeit képesek támogatni egy bevetés során.

RAAF KC-30A MRTT tölti újra az USAF C-17-esét | Forrás: alert5.com ,

Canberra egyébként hét példányra adott le megrendelést, amik közül jelenleg öt már szolgálatban áll, további kettő pedig – amiket utánrendelés keretében, 2014-ben szereztek be – 2019-ig érkezik Ausztráliába. Mint fentebb már említésre került, a gépek több ízben vettek részt bevetéseken a Közel-Keleten, így mostanra komoly tapasztalat gyűlt össze a típussal, ami komoly képességnövekedést jelentett és jelent a RAAF számára.