|

Elkezdődött a Predator nyugdíjazása

Ha az emberek többségének felvetjük azt a kifejezést, hogy „pilóta nélküli repülőgép”, és ehhez netán a „katonai” jelzőt is hozzá illesztjük, akkor nagy eséllyel a General Atomics RQ/MQ-1 Predator fog beugrani nekik – vagy a típuscsalád valamelyik tagja. Ez nem véletlen: az elmúlt 25 év során minden olyan konfliktusban megfordultak ezek az UAV-k, ahol amerikai jelenlétről beszélhettünk, ami miatt hamar a modern háborúk és a számítógép-alapú hadviselés jelképeivé váltak. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a Predator igazi médiasztárrá vált – azonban egyszer a sztárok csillaga is leáldozik.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje, az MQ-1 elsődleges alkalmazója ugyanis elkezdte a típus rendszerből való kivonását, és a vele repülő összes alakulat átfegyverzését a modernebb, nagyobb kapacitású MQ-9 Reaperre. Persze mondhatnánk, hogy ez a folyamat a 2000-es évek vége óta, a Reaper megjelenése óta tart, ám egészen mostanáig párhuzamosan zajlott a két UAV üzemeltetése, és egyaránt képeztek személyzeteket az MQ-9-re és az MQ-1-re is. Utóbbira például az új-mexikói Holloman AFB-n, ahol február 27-én véget ért a típus karrierje.

Az eredetileg fegyvertelen, a délszláv konfliktus ideje alatt Taszárról is reptetett RQ-1 a 2000-es évek elején 2 db AGM-114 Hellfire páncéltörő rakétával gyarapodott – ettől kezdve MQ-1 jelölés alatt vált ismertté. | U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Sabrina Johnson ,

A 49. wing kötelékébe tartozó 6. felderítő századot 2009-ben aktiválták, és azóta ők végzik a leendő MQ-1 pilóták és operátorok felkészítését. Amint azt Geoffrey S. Fukumoto alezredes, századparancsnok elmondta, az elmúlt hét évben 752 pilótát és 544 szenzorkezelő operátort képeztek ki a bázison. A hétfői kivonási ünnepségen tiszteletét tette Houston R. Cantwell ezredes, a 49. wing parancsnoka, James G. “Snake” Clark nyugalmazott ezredes, a Predator fejlesztéséért felelős csapat egykori vezetője, valamint maga Abraham E. Karem is, akitől a Predator eredeti tervei származnak.

MQ-9 Reaper | Fotó: U.S. Air Force /Staff Sgt. Brian Ferguson ,

Az MQ-1 nyugdíjazása nem véletlenül kezdődik a kiképző egységnél: a USAF tervei szerint már nem lesz szükség új személyzetekre a Predatorhoz, ezentúl kizárólag csak az MQ-9-re képeznek pilótákat és operátorokat. Ennek érdekében a felszabaduló erőforrásokat oda csoportosítják, párhuzamosan pedig elkezdik kivonni a típust a többi üzemeltető századnál is. A következő „áldozat” a Whiteman AFB-n állomásozó 20. csapásmérő század lesz, amely még idén lecseréli flottáját MQ-9-re. A USAF tervei szerint pedig legkésőbb 2020-ig minden Predator-század átáll a Reaperre (bár egyes források szerint akár már 2018 végére lezárulhat a folyamat).

A típusváltás egyébként teljesen indokolt és időszerű, valamint komoly képességnövekedést is jelent majd. Az MQ-9 mára egy kiforrott és megbízható konstrukcióvá vált, ráadásul minden téren felülmúlja elődjét. Hosszabb repült idő, nagyobb terhelhetőség és a bevethető fegyverek szélesebb palettája mellett a továbbfejlesztési lehetőségei is szerteágazóbbak. Emellett az sem utolsó szempont, hogy a USAF logisztikailag is könnyebb helyzetbe kerül a homogén flotta által.

Fórum hozzászólások

 • http://index.hu/kulfold/2013/02/14/dr/

   

  "A többi katona lenézi őket, napi 12 órát dolgoznak egy ablaktalan, belülről nem nyitható konténerben és monitorokon kell újranézniük, hogyan gyilkoltak meg embereket."
 • <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/pilota-nelkuli-legi-jarmuvek-uav-ucav/general-atomics-rq-1-predator/" rel="nofollow">desertfox</a>

  Valószínűleg azért, mert mire kifejlesztenék elavulna. A Reaper pár év alatt rendszerbe állhat szerintem. Hosszú távon viszont valami EU fejlesztés lesz mert nem véletlenül készül(t) el a nEUROn, Barracuda, Taranis.
 • <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nő az igény a Predatorra és a Reaperre
  @Mackensen
  A Reaper meg a Predit a földről irányítja általában két ember és ugye a drónokba van GPS, na most azt nem tudom, hogy a földről ki adott parancsok műholdon jutnak-e el vagy mondjuk, pl. középhullámú rádión (bár azt utóbbit nem hiszem) ha viszont műhold akkor a németeknek vannak komm. műholdjaik no meg ott vannak a NATO műholdjai amit Magyarország is használ katonai kommunikációra.
 • <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Drónokat vásárolna a német kormány
  Már az Eurohawk törlése után is publikus/aktuális volt a hír, miszerint a jelenlegi drónjaik hamarosan cserére szorulnak. Két olyan országgal is tárgyalnak, amelyek tudnak ebben segíteni, ha már európai típus nincs. Pedig ezt az utat itt is végig kell majd járni.
 • a legkisebb testvér:

  http://www.bloomberg.com/video/introducing-the-world-s-smallest-drone-X8aX7KG3Q3CZX3azn0SAVQ.html?cmpid=otbrn.video
 • 70,000 dollar / db ???!!! Kicsit nagyobb, kicsit komolyabb meg nagyobb hatótávú csendes drónkák még vannak a piacon ezalatt az ár alatt.
 • Az árra igaz, hogy csak pletyka / kiszivárgott infóként utal, de a BMW-s összehasonlítás eléggé meggyőzött, hogy hetvenezer dollárra gondolt. Persze ettől még lehet rossz az infója.
 • Kis adalék a drónfelhasználáshoz.... Napi sajtóhír volt, hogy miután Allah-hoz küldött az USAF Pakisztánban egy adag dzsihahadistát, a pakisztáni kormány éles hangú közleményben elítélte ezt, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ezt azonnal fejezze be.
  Aztán haál a modernmédiának az összes hippi ugyanezt szajkózta világszerte...

  Csak az iszlamabadi kormány EZT például elfelejtette megemlíteni:
  http://www.washingtonpost.com/world/national-security/top-pakistani-leaders-secretly-backed-cia-drone-campaign-secret-documents-show/2013/10/23/15e6b0d8-3beb-11e3-b6a9-da62c264f40e_story_3.html
 • "A korábban Predator C, ma Avenger (Bosszúálló) néven emlegetett gép első prototípusa még 2009-ben repült. Már bevethető állapotban van; a gépet gyártó General Atomics szerint a múlt hónapban végeztek is vele néhány tesztrepülést."

  http://index.hu/tech/2014/02/23/3000_kilometerrol_is_tamadhat_a_bosszuallo/
 • Ez is egy olyan terület amelyben, az elérhető technológiai színvonal okán, akár mi is labdába rúghatnánk. Ha jól tudom van is pár darab, igaz nagyon kisméretű, hazai gyártású.
 • Hát igen! míg a jenki kivonja az első csapásmérő drónját addig az oroszoknál még csak tesztelgetik ennek megfelelőjét .

  És már a 90 évek közepétől repülnek
 • Na és? Elkéstek az oroszok vele?
  Szíria kapóra jött a repülőgép pilótáik jártasságának fenntartásában, a tapasztalatok gyűjtésében.
  Az átlag nyugat-európai számára értelmezhetetlen egy Predator kategóriájú orosz gép szíriai bevetése, de Európa körberepülése a Tu-160-al már igencsak az...

Ugrás a fórum topichoz