|

Közös német-norvég tengeralattjáró beszerzés

Ine Eriksen Søreide norvég védelmi miniszter asszony pénteken bejelentette, hogy Németország lesz a Norvég Királyi Haditengerészet új tengeralattjáróinak szállítója. A bejelentés alapján a norvég és német kormányok megegyeztek abban, hogy azonos tengeralattjárókat szereznek be és összehangolják ezek üzemeltetését azok teljes élettartama alatt, magába a beszerzésbe pedig természetesen bevonásra kerülnek norvég hadipari cégek.

A norvég védelmi minisztérium közlése alapján hamarosan megkezdődnek a végső kormányközi egyeztetések, majd ezek lezárultát követően megindul a részletek egyeztetése a thyssenkrupp Marine Systems illetékeseivel. A terv az, hogy 2019 folyamán aláírásra kerül a szerződés és a 20-as évek közepétől kezdődően 2030-ig megérkezik a beszerzendő 4 egység. Ezen menetrenddel biztosított, hogy a Norvég Királyi Haditengerészet addigra kivonásra érő 6 db Ula osztályú tengeralattjáróinak fokozatos kivonása problémamentes legyen, idejében rendelkezésre álljanak az utódosztály példányai.

Az Ula osztály tagjai kisméretű, partközeli tevékenységre optimalizált tengeralattjárók. A fotón a KNM Uthaug. Torgeir Haugaard / Forsvaret,

Az 1989-1991 között hadrendbe állított 6 db tengeralattjáró megszokott környezete jellemzően a fenti fotóhoz hasonló, de 2001 óta többször is megfordultak a Földközi-tengeren is felderítő / hírszerző szerepkörben. Az ebben egyébként a várakozáson felül teljesítő norvég tengeralattjárók közül a tapasztalatok alapján legalább 1, de elvileg 3 kapott klíma szabályozás terén átalakítást a meleg vizekben történő műveleteknek a legénység számára történő megkönnyítése érdekében. Anette Ask / Forsvaret,

Kapcsolódóan megjegyzendő, hogy Németország 2016. októberében, a 6. és egyelőre utolsó Type 212A tengeralattjárójának hadrendbe állításakor jelezte, hogy 2030-ig további 2 példányt szeretnének szolgálatba állítani.

Német Type 212A Oslo-ban tett látogatáson 2016. októberében. Forsvaret,

A norvég beszerzés pontos ára még nem ismert, az azonban igen, hogy az Oslo és Berlin által is beszerzendő tengeralattjáró típus alapvetően a jelenlegi német csúcskategória, a Type 212A, pontosabban annak továbbfejlesztett változata.

A németek mellett a Type 212A-osztályú tengeralattjárók mellett tették le a voksot az olaszok is. Náluk Todaro-osztály megnevezés alatt fut az egyelőre még csak 2 hadrendbe álló egység (További 2 van tervben). A képen a névadó a Salvatore Todaro látható. | Forrás ,

A norvég ipar részvételének részletei ugyan még biztosan tárgyalás részét képzi, ám a tengeralattjáró harci rendszerek vonalán is igen erősen érdekelt és komoly tapasztalatokkal bíró KONGSBERG biztosan érintett és nem kizárt, hogy a hajótörzs elemei is Norvégiában készülnek – azaz ismétlődhet az Ula osztály története, ami német-norvég-francia együttműködésben állt össze.

A franciák egyébként a spanyolokkal közösen az exportpiacra kifejlesztett, jelenleg 2 ázsiai és 2 dél-amerikai haditengerészet által hadrendbe állított / megrendelt Scorpène osztállyal és 100 százalékos gazdasági ellentételezéssel neveztek, ám ez úgy tűnik nem volt elegendő a német ajánlattal szemben. Párizs mindenesetre jelezte, hogy állnak Oslo rendelkezésére abban az esetben, ha a németekkel még hátralévő tárgyalások esetleg nem vezetnek eredményre.