|

Csehország további Pandur II harcjárműveket rendelt

Románia és Ausztria után Csehország is meghozta döntését páncélozott csapatszállító ügyben: a másik két országhoz hasonlóan ők is tavaly december tájékán írták alá a szerződést, a nemzetközi médiába azonban csak most ért el a dolog. Prága azt a 20 darab Pandur II-t vásárolja meg, amikről már 2015-ben folytattak tárgyalásokat. A harcjárműveket a General Dynamics European Land Systems-Steyr licensze alapján a Tatra Defence Vehicles gyártja majd Csehországban – ugyanúgy, ahogy a Cseh Hadsereg már meglévő 107 Pandur II-ese esetében is történt.

Felderítő feladatkörű (KBV-PZLOK) cseh Pandur II 8×8 páncélozott csapatszállító |Forrás: CS92 / Wikimédia Commons ,

A csehek a Pandur II 8×8 változatot rendszeresítették, és most is ebből rendeltek. A 20-ból 14 példány harctéri kommunikációs állomásként funkcionál majd, hat pedig előretolt parancsnoki jármű lesz. 2015-ben 1,27 milliárd cseh koronát emlegettek bekerülési költségként, ez azóta 2,1 milliárdra kúszott (ez cirka 83 millió USD). A drágulás oka, hogy a harcjárműveket hatékonyabb páncélzattal látják el, valamint kommunikációs rendszereik is modernebbek lesznek az eredetileg tervezettnél.

A Tatra Defence Vehicles 2019-ben adhatja át az első példányt, 2020-ra pedig befejeződnek a szállítások. Azért csak akkor, mert a cég jelenleg az Indonéz Hadsereg megrendelésére gyárt 8×8-as kerékképletű Pandur II-eseket. A tavaly november végén aláírt üzlet értéke több mint 39 millió USD.