|

Cseh RBS 70NG megrendelés

Az RBS 70 MANPAD (Man Portable Air Defense) vagy VSHORAD legújabb változatáról a svéd SAAB és a Cseh Fegyveres Erők közötti megállapodást csütörtökön jelentették be, melynek értéke 365 millió svéd korona (42,3 millió dollár).

A 2020-2021-ben leszállításra kerülő csomag 16 darab RBS-70NG rendszert tartalmaz, mely magába foglalja a Bolide lézervezérlésű föld-levegő rakétát, kiképzést és a hozzá tartozó felszerelést, valamint az integrációt a cseh légtérvédelmi rendszerbe.

Az RBS 70NG Bolide névre hallgató rakéta maximum 8km távolságig és 5 km magasságig képes célleküzdésre. A továbbfejlesztett, 3000 wolfram gömböt tartalmazó robbanófej a SAAB szerint bármilyen légi célt képes leküzdeni, a rakéta farok részén található lézervezérlés miatt zavarása szinte lehetetlen. thaimilitaryandasianregion.wordpress.com ,

„Örömünkre szolgál, hogy a Cseh Fegyveres Erők számára a cégünk legújabb rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerét szállíthatjuk. Az a tény, hogy egy NATO ország úgy döntött, hogy befektetni szeretne a Saab RBS 70NG rendszerébe, a lehető legjobb értékelés, amely bizonyítja, hogy a Saab a légvédelmi megoldások egyik vezető szállítója „- nyilatkozta Görgen Johansson, a SAAB Dynamics üzleti részlegének vezetője.

„Nagyon elégedettek vagyunk az RBS 70NG képességeivel és a SAAB támogatásával. Az RBS 70NG a légvédelem alapvető eszközét képezi a NATO nemzetközi harccsoportjában és 2019-től a Gyorsreagálású Harcsoport (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) eszköztárában is. A legújabb fejlesztésű RBS-70NG olyan rendszerszintű fejlesztést is magába foglal, amely tovább fokozza Csehország és a NATO szuverenitásával szembeni támadás elhárítására irányuló képességünket” – tette hozzá Ján Sedliačik, a 25. Légvédelmi Ezred Parancsnoka.

A SAAB elképzelése az MSHORAD-rendszerről. A felderítést a szintén hazai Giraffe 1x lokátorra bízzák, míg a másik jármű tetején tripla RBS 70 indító figyelhető meg. saab.com ,

A december 18-án megkötött szerződés értelmében a svéd VSHORAD-rendszer (Very Short-Range Air Defence) integrálásra kerül a cseh fegyveres erők X-sávon működő ReVISOR 2D 360 fokban működő rövid hatótávolságú felderítő lokátor és a RACCOS vezetési pont rendszerébe. A cseh Retia által gyártott ReVISOR radar 5000 m magasságig és 30 km távolságig képes felderítésre és célkövetésre, így logikusnak tűnik a rendszerintegráció a svéd fejlesztéssel.

A MANPAD eszközként, járműre telepítve és távirányítással is üzemeltethető RBS 70NG kezelője képes a becsapódási pont megválasztására, megszakítani a rakéta indítását követően a tűzvezetési folyamatot (a rakéta ekkor megsemmisíti magát) és (megfelelő integráció esetén) barát-ellenség felismerő rendszer alkalmazására, hogy a saját erőkre történő indítás elkerülhető legyen. A nagyfelbontású hőképalkotó érzékelőnek köszönhetően bármely napszakban alkalmazható és a beépített videórögzítésnek köszönhetően az alkalmazás a feladatot követően kiértékelhető.