|

Élettartam hosszabbítást kapnak a chile-i Orionok

Chile haditengerészete által közzétett információk alapján megkezdődött az Armada de Chile Lockheed P-3 Orion tengerészeti járőrgépeinek élettartam hosszabbítása. Az Albatros IV program keretén belül felújított gépek 2037-ig maradhatnak majd szolgálatban.

Chile P-3-asai nem épp a legifjabb Orionok közé tartoznak. Armada de Chile,

Santiago még 2016. októberében kötött szerződést a kanadai IMP Aerospace-szel 2 gép élettartam hosszabbításáról, melyben többek között benne foglaltatik a mostanra már 19 000 órányi repülési időt összegyűjtött gépek szárnyainak cseréje is. A típussal igen komoly tapasztalatokkal rendelkező IMP-nél ezen felül újabb hajtóműveket és modernebb avionikát kapnak a chilei tengerészeti járőrgépek.

Chile haditengerészete 23 éve üzemelteti az amerikai típust – jelenleg 3 db, átlagban 52 éves géppel rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy a teljes Orion gépparkot nem tartja meg a dél-amerikai ország. Melynek illetékesei korábban fontolgatták, hogy további C-295MPA tengerészeti járőrgépek beszerzésével végleg nyugdíjazzák a Lockheed típusát, ám végül a nagyobb teljesítményű típus megtartása mellett döntöttek.

Irány Kanada! Az első gép a napokban indult a Concón haditengerészeti légibázisról. A messzi Új-Skóciából visszatérve még 20 év szolgálati időre számíthat. Armada de Chile,