|

Chile megkapta első C-295 MPA gépét

Április 30-án Chile haditengerészete átvehette az Airbus Military-tól még 2007 októberében 5 gépes opcióval megrendelt 3 darab C-295 MPA tengerészeti járőrgép közül az elsőt.

A Viña del Mar bázison lezajlott ceremónián a haditengerészet vezérkari főnöke, Edmundo González Robles admirális mellett a haditengerészeti repülés parancsnoka, Cristián Davanzo ellentengernagy és a katonai felső vezetés több további tagja volt jelen. A gyártót az Airbus Military kereskedelmi igazgatója, Antonio Rodriguez Barberán képviselte.

C-295 MPA

Chile első C-295 MPA gépe | Forrás ,

Aki az ilyenkor megfutandó protokolláris tiszteletkörök kapcsán kiemelte, hogy Chile az Airbus Military egyik kiemelt partnere és megtisztelő a termékeikbe fektetett bizalom a dél-amerikai állam részéről.

Tény, hogy Chile számára nem ismeretlenek a jelenleg az EADS, azon belül is az Airbus Military által értékesített spanyol CASA termékei, hiszen több típus is megtalálható a chilei fegyveres erők arzenáljában – C-101, C-212 (13 db), C-235N (3 db) és immáron a C-295 MPA. A Chilei Haditengerészet konkrétan a CASA C-212 Aviocar típust alkalmazza taktikai szállítógép szerepkörben. A C-295 nem ebben a szerepkörre lett vásárolva, hanem ahogy az MPA utótag jelzi, modern és potens tengerészeti járőrgépre formált igényt a haditengerészet ezen vonalát megújítani, modernizálni kívánó Santiago.

A spanyol gép Chile kiöregedett Lockheed P-3ACH gépeit (4 aktív, 4 tartalék) váltja a közeljövőben tengerészeti járőr és kutató-mentő szerepkörben.