|

HTKA Hírhalom 2017. 4. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

E heti híradagunkat az Egyesült Államokban kezdjük, ahol a Lockheed Martin berepülőpilótája, David “Doc” Nelson lett az első, akinek sikerült 1000 repült órát összegyűjtenie az F-35-ösön. Doc 8 éve repüli a típust, az életrajzába pedig büszkén beírható mérföldkövet egy január 6-i, négy és fél órás tesztrepülésen teljesítette az AF-03-as géppel az Edwards légibázisról felszállva.

David „Doc” Nelson | Fotó: Tom Reynolds/Lockheed Martin ,

Az Amerikai Légierő nukleáris elrettentő kapacitását is karban tartják, 3 robbanófej nélküli AGM-86B nukleáris manőverező robotrepülőgépet indított a Minot légibázison állomásozó egyik B-52-es. A teszt időpontját nem közölték, de annyit tudni, hogy a Utah tesztelő és kiképző lőtéren kerítettek rá sort.

Az Amerikai Hadsereg arra kéri a védelmi ipar képviselőit, hogy küldjék be az elképzeléseiket egy olyan rakétáról, mely quadrocoptereket hordozna és indítana. A cél egy olyan fegyver létrehozása, mely törzsében nagy távolságra repíti a drónokat, majd azok az elengedésük után egyenként megkeresik a célpontjukat, rászállnak, és a felrobbantják a hordozott töltetüket, ezzel megsemmisítve a célt.

2016. december 8-án 7 év után került vissza aktív szolgálatba egy tűzesetben megsérült F/A-18 Super Hornet. A vadászbombázót még 2009 augusztusában, repülés közben érte utol a balszerencse hajtóműtűz formájában, ám a pilóta sikeresen letette a gépet. Azóta dolgoztak rajta a szakemberek, akiknek 11 000 belefektetett munkaóra után sikerült kijavítaniuk a sérülést.

Tavasszal elkezdheti egy könnyű támadógép tesztelését az USAF. A vezérkari főnök, David Goldfein ezredes nyilatkozott a tervekről: egy low-cost gépet keresnek, mellyel kiegészíthetik az A-10-eseket az aszimmetrikus hadviselés hadterein.

Még két hete sincs hogy lengyel barátaink nagyszabású légiflotta bővítési terveiről számolhattunk be, most a védelmi miniszterük is megerősítette a híreszteléseket. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Antoni Macierewicz január 18-án számolt be arról, hogy fontolgatják további 50-100 F-16-os beszerzését az Egyesült Államokból.

Még az idén befejezik a megvalósíthatósági tanulmányait az új, közös brit-japán fejlesztésű JNAAM (New Air-to-Air Missile) légiharc-rakétának. A cél, hogy a világ legfejlettebb levegő-levegő fegyverét hozzák létre, az összeurópai Meteor testének és a japán AAM-4B AESA rendszerű radarjának összeházasításával.

AAM-4B | Fotó: en.wikipedia.org ,

A Lockheed Martin a BAE Systemset választotta ki az F-22A Raptorok Head Up Display berendezésének modernizálására. Az USAF legmodernebb ragadozóiban a szemmagasságú kijelző jelenleg is katódsugárcsöves megjelenítési technikával működik, a BAE Systems ezt cseréi le digitálisra, mellyel a karbantartásigénye is csökken.

F-22 Raptor | Forrás: airforceworld.com ,

Legalább 1 C-130-asát elektronikus felderítőgéppé alakíttatja az Egyiptomi Légierő. A módosítás kivitelezésével a Pentagon a Sierra Nevada Corporation vállalatot bízta meg.

Máltán kellett megszakítania az útját a Francia Légierő egy KC-135-ösének és az azt kísérő két Rafalenak. Az utántöltőn technikai probléma lépett fel, ezért kell nem tervezett kitérőt tartaniuk a Földközi-tengeri szigeten.

Az Egyesült Államok felajánlott Nigériának egy, jelenleg a Davis-Montham légibázison porosodó WC-130H időjárás felderítő gépet az EDA (Excess Defense Articles) program keretein belül. A korábban a 198. szállító század állományába tartozó Herculest még a kivonása előtt, 2015 novemberében ajánlották fel, a sivatagi bázisra pedig tavaly június 7-én érkezett meg.

Pakisztán tavalyi próbálkozása, hogy 8 F-16-ost rendeljenek meghiúsult, mert az Amerikai Kongresszus megakadályozta hogy külföldi katonai segélyből harci gépeket vásároljanak. Az amerikai pakisztáni nagykövet, Jalil Abbas Jilani riportereknek azt nyilatkozta, hogy remélik, az újonnan alakult Trump kormánnyal sikerül nyélbe ütniük a beszerzést.

Sürgős igény merült fel az Indiai Légierőnél, szükségük lenne legalább 50 000 30 mm-es kaliberű lőszerre a Szu-30MKI és MiG-29-es vadászbombázókban használt GSh-30-1 gépágyúhoz, valamint a Mi-35-ösök orra alatt található Yak-B Gatling rendszerű nehéz géppuskához 60 000 12,7 mm-es lövedékre. Egy felülvizsgálat során kiderült, hogy háborús helyzetben alig 10 napra lenne elegendő lőszerük az említett fegyverekbe.

Thaiföld Mi-17V-5 helikopterekkel kívánja leváltani lassan kiöregedő CH-47D tandemrotorosait. 12 példányt szereznének be, és ezekhez hazai összeszerelő üzemet is felhúznának. A gépek legyártása után ez karbantartó üzemként működne, így a már szolgálatba állított, korábban vásárolt 5 Mi-17-esüket is itt javítanák.