|

Brutális légiflottát akar Lengyelország

Lengyel barátaink 96 darab használt Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázó beszerzését fontolgatják.

A lengyel védelmi miniszter-helyettes, Bartosz Kownacki elárulta vizsgálják annak lehetőségét, hogy használt amerikai F-16-osokat vásároljanak, és azokat saját iparuk segítségével nagyjavítsák és modernizálják (a Bydgoszczban található üzem kapná a megbízást). Kownacki szerint a cél 6 századnyi, azaz 96 gép beszerzése, melyet 5 évvel ezelőtti gazdasági helyzetben nem engedhettek volna meg, de most már égető szükségük van az orosz erőfölény ellensúlyozására.

Az első lengyel Sólymok egyike ,

Azt még nem döntötték el, hogy A/B vagy C/D verziójú gépeket vásároljanak, főképp előbbiek lennének elérhetők, de a lengyelek nem biztosak benne, hogy sikerül-e felhozniuk őket a mostani flottájuk szintjének közelébe. Ami a költségeket illeti, a modernizációval együtt gépenként 25 millió dollárral számolnak, azaz a teljes flotta 2,4 milliárdba kerülne. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gépekhez fegyverzet is kell, mely tovább duzzasztja ezt az összeget.

Felmerült emellett, hogy a jelenlegi flottát F-35-ösökkel bővítik, természetesen sokkal kisebb darabszámmal, de az óriási költségek miatt ezt egyelőre elvetették.