|

HTKA Hírhalom 2017. 3. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Különleges videó került nyilvánosságra pár nappal ezelőtt. A felvételen az Amerikai Haditengerészet 3 F/A-18F Super Hornetje látható, amint a törzsük alatti felfüggesztőre rögzített konténerekből összesen 103 Perdix mini-UAV-t indítanak útjukra. A drónok ezután együtt repültek tovább, és demonstrálták azon tudásukat, hogy képesek rajként együtt döntést hozni és adaptív formációban repülni.

Tovább erősíti szíriai jelenlétét az Orosz Légierő – 12 Szu-25-ös érkezett a Hmeymim légibázisra az háborúval sújtott országba január 10-én. A csapásmérők érkezését videóra is vették.

Közben kivonásokra is sor került, 6 Szu-24-es elhagyta a Hmeymim légibázist, és továbbiak is követik majd még őket haza.

Közben az ISIS, vagy jelen helyzetben az ISIL pusztította el a Szíriai Légierő két L-39 Albatrosát. A kiképzőgépeket Deir ez-Zor-ban páncéltörő rakétával tették használhatatlanná január 6-án.

Néhány száz kilométerrel észak-keletebbre, Azerbajdzsánban megkezdték az Orbiter 1K robbanófejet szállító UAV licencjog alapján történő gyártását. Az izraeli fejlesztésű típus 2-3 órás őrjáratozási idővel rendelkezik, és törzsében 2 kg-os robbanófejet hordozhat. Irányítását az orrában elhelyezett kamerák képe alapján végzi egy földi operátor, de előre beprogramozott útvonal lerepülésére is képes. A drón alacsony észlelhetőségű, és detektálása csak 2-3 másodperccel az előtt lehetséges, hogy megkezdi zuhanását célpontja felé.

Orbiter MUAV

Az Orbiter Mini UAV, az eredeti, felderítő változat | Fotó: Aeronautics Defense Systems ,

Több mint 1 évvel a szerződés aláírása után, megérkezett a Kínai Légierő első 4 Szu-35Sz vadászbombázója. A 4++, vagy 4,5 generációs besorolást kapott típus első megrendelője volt Peking, a megegyezésig vezető út azonban nem volt sétagalopp: az oroszok attól félve, hogy a kínaiak csak lemásolják és licenc nélkül gyártani kezdik a típust, nem akarták kis példányszámban eladni, de végül sikerült megegyezniük a feleknek.

Szu-35Sz KnAAPO,

Vietnam érdeklődik az indiai fejlesztésű Akash légvédelmi rendszer iránt. Új-Delhi és Hanoi már komoly tárgyalásokat végzett az adás-vétel ügyében, a fegyverrel együtt technológiai transzfert átadása is része lesz az egyezségnek.

Dél-koreai hírforrások szerint felmerült annak lehetősége, hogy az idei Foal Eagle és Key Resolve hadgyakorlatokon az Amerikai Tengerészgyalogság F-35B Lightning II-esei is részt vesznek. A hadi játékokra márciusban kerül sor, a bőrnyakúak részéről a Japánban állomásozó VMFA-121-es század néhány 5. generációs vadászbombázóját küldenék el.

9 munkatársával karöltve kirúgták a Pratt&Whitney F135-ös programjának vezetőjét etikai okokra hivatkozva. A rendelkezésre álló információk szerint egy 2012-es eset került felszínre, amikor Dél-Koreai katonai tisztviselők látogatásánál nem cselekedtek a cég által megkövetelt erkölcsi formák szerint.

Találkozott a Lockheed Martin vezérigazgatója, Marillyn Hewson, és a következő amerikai elnök, Donald Trump. A felek az F-35 program árának csökkentéséről egyeztettek, és a vezérigazgató nyilatkozata szerint közel kerültek a megegyezéshez. Ms. Hewson azt is hozzátette, hogy 1800-al akarják bővíteni az alkalmazottak számát Fort Worthban.

Újabb probléma merült fel az F-35 hajófedélzeti változatával. A pilóták beszámolója szerint katapultálás során olyan függőleges oszcillációt éreznek, ami már veszélyezteti a biztonságot. Az F-35 program menedzsere, Christopher Bogdan altábornagy szerint a probléma forrása az orrfutó, azonban nem nevezhető komolynak, az oszcilláció csak akkor lép fel, ha kicsi a gép felszállótömege.

Egy videó keretein belül ismerteti meg az új Ka sávban működő lokátorának előnyeit az MBDA. A radar az Aster Block 1 NT légvédelmi rakéták orrába kerül, lényege, hogy a kisugárzás frekvenciáját megnövelték, míg a hullámhosszát 1 cm alá vitték. A változtatások hatásaként a lokátor egy szűkebb sávú, de nagyobb távolságú sugárzást bocsát ki, amivel messzebbről érzékelhetők a célpontok, és a fegyver korábban elkezdheti a manőverezést. Ezzel nagyobb hatótávolságú és több robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakéták ellen is alkalmazható.

Végére pedig egy szórakoztató jellegű hír, a Saab elérhetővé tette a Gripen Fighter Challenge applikációt, amely egy Androidra és iOS-re is letölthető Gripen „szimulátor” program. Akik szeretnék kipróbálni, azok a videó leírásában megtalálják.