|

Hivatalos: Kína a Szu-35-ös első megrendelője

Hosszú huzavona után megköttetett a szerződés Oroszország és Kína között a Szu-35-ös átadásáról, mellyel megszületett a típus első exportsikere.

A tegnapi nap folyamán a Kommerszant hozta le elsőként a hírt, hogy Kína folytatja a hagyományt a Szuhojok beszerzésével (és valószínűleg a másolásával is), ennek jegyében egy közel 2 milliárd dolláros megrendelésről írtak alá szerződést Moszkvával 24 darab Szu-35 típusú vadászbombázóról. Az üzlet a valaha volt legnagyobb repülőgép-ipari szerződés a két ország között.

Szu-35BM

Az Orosz Légierő idén veheti át az utolsó példányokat a jelenlegi megrendelésből | Forrás ,

Kína régóta feni a fogát a típusra, de az oroszok sokáig nem tudtak megállapodni a kínaiakkal, mert féltek, hogy a gépek eladásával csak lemásolják azt Kínában, amit a kínaiak által igényel viszonylag kis darabszám is alátámasztott. A Kommerszant információi szerint más is vitatéma volt a felek között, mégpedig az avionikai rendszerek származási helye: a kínaiak a Szu-35-ös sárkányszerkezetét saját gyártású eszközökkel akarták teletömni, ami nem tetszett az oroszoknak, akik a licenszgyártásba sem akartak belemenni. Hogy az avionikai rendszereknél milyen engedmény született (ha született egyáltalán), azt nem tudni, annyi bizonyos, hogy a gépek Oroszországban, a KnAAPO üzemében készülnek majd.

Az Orosz Légierő első 2 Szu-35Sz gépe | Forrás: alert5.com

Az Orosz Légierő első 2 Szu-35Sz gépe | Forrás: alert5.com ,

A szerződéssel Kína lett a 4++ generációs típus első megrendelője, mely eddig csak Oroszországban áll szolgálatban 48 példányban (további 48 darab rendelése hamarosan megtörténik). Emellett győztesként hirdették ki Indonéziában is, de ott még megrendelése nem született. Emellett az érdeklődők között van Venezuela és India is.