|

5. generációsított Szu-35Sz Indiának?

Nem zavartatva azáltal, hogy az indiaiak leszögezték, hogy a problémás MMRCA tender győztese, a Dassault Rafale nem helyettesíthető Szuhojjal abban az esetben, ha nem sikerül dűlőre jutniuk a franciákkal az orosz Rosztech vezérigazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy egyeztetések folynak egy, az indiai igényeknek megfelelően módosított, 5. generációsnak besorolható Szu-35Sz változat elkészítéséről.

A Rosztech részéről nyomatékosan kitértek arra, hogy az Indiának felajánlott Szu-35Sz nem az általuk 4++ generációsként hirdetett Szu-35Sz lenne, amiről több országgal, többek között India ellenfelével, Kínával tárgyalnak – hiszen az Új-Delhinek tett ajánlat tárgya 5. generációs lenne.

Szu-35BM

Az Orosz Légierő idén veheti át az utolsó példányokat a jelenlegi megrendelésből | Forrás ,

Ugyan az orosz polgári és védelmi csúcstechnológia exportját egyengető állami vállalat vezérigazgatója nem említett sem darabszámokat, sem arra nem tért ki, hogyan változtatnák a Flanker család legpotensebb tagját 5. generációssá ez nem akadályozta meg egyes, a sajtó által megkérdezett, névtelenségbe burkolózó iparági forrásokat, hogy tudni véljék a gép ára 85 millió dollár körül lenne majd és így versenyképes lehetne a francia géppel, befolyásolhatná a MiG-21 és MiG-27 gépek váltását megvalósítani hivatott MMRCA program végkimenetelét.

Ezen állítólagosan kifejlesztendő Szu-35Sz változatot az MMRCA program kapcsán emlegetni ugyanakkor elég problémás, hiszen egyrészt az Indiai Légierő vezérkari főnöke idén egyszer már kihangsúlyozta, hogy az elakadt Rafale szerződés esetleges füstbe menetele esetén sem lehet szó újabb Flankerek beszerzésére, – legalábbis az MMRCA tender keretein belül – másrészt ez a Flanker variáns még nem is létezik. Márpedig az Indiai Légierő vezérkari főnöke azóta olyat is nyilatkozott, hogy égetően szükség van már az MMRCA program szerződéssel történő lezárására és a szállítások megkezdésére.

Természetesen a sajtó meginterjúvolta a Dassaultot is ezen Szu-35Sz változatnak a Rafale indiai esélyeire gyakorolt hatásáról. A francia vállalat nem meglepő módon a „Flanker nem MMRCA alternatíva” nyilatkozatra mutatott.