|

Új szintre emelik a közös légtérvédelmet a csehek és a szlovákok

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a Twitteren osztotta meg a nagyvilággal a hírt, miszerint hétfőn a Cseh Köztársaság kormánya jóváhagyta azt a megállapodást, ami a Szlovákiával közös légtérvédelemre vonatkozik. A szlovák fél már korábban jelezte, hogy megfelelőek számára a szerződés részletei, és Csehország hasonló döntése esetén kész aláírni azt. A következő lépésben mindkét ország parlamentjének rá kell bólintania a dologra, majd ennek sikeressége után az államfők ratifikálhatják a szerződést. Stropnicky szerint ez idén tavasszal megvalósul, így nyártól Csehország és Szlovákia szorosabbra fűzheti kapcsolatait légvédelem terén.

Lássuk tehát, hogy miről is van szó. A csehek és a szlovákok között évek óta folynak tárgyalások a légvédelem témakörében – leginkább azért, mert Szlovákia esetében igencsak rezeg a léc ez ügyben. A MiG-29-eseik üzemeltetését biztosító, Oroszországgal kötött szerződésük tavaly novemberben lejárt, a váltótípus pedig továbbra sincs meg: a legutóbbi hírek szerint Pozsony még mindig nem tudott megegyezni a SAAB-bal Gripen-ügyben. Szlovákia ugyanis néhány éve eldöntötte, hogy – hasonlóan hazánkhoz és Csehországhoz – JAS-39-eseket lízingel.

A 0921-es oldalszámú szlovák MiG-29AS bemutatót repül. Lassan átadja a stafétát. Rácz Gyula, HTKA.hu,

A svédek fel is ajánlottak 8 Gripent (6 egy- és 2 kétülésest), ám az ártárgyalások egyelőre nem vezettek sikerre. Fölmerült, hogy a két ország egy közös repülőszázadot állítana fel, amely szintén a svéd vadászbombázóra épülne, de ebből végül nem lett semmi. Szóba került ezen kívül a MiG-ek további üzemben tartása, valamint az is, hogy végszükség esetén Csehország 3 hónapon keresztül képes lenne minden egyéb segítség nélkül biztosítani Szlovákia légvédelmét. Ha ennél tovább kellene erről gondoskodni, akkor már a NATO segítségére lenne szükség.

A Stropnicky által emlegetett szerződés viszont nem megy ennyire messzire. Arról van ugyanis szó, hogy a megállapodás ratifikálása után a két ország vadászpilótái szükség esetén beavatkozhatnak a másik fél légterében, akár fegyverrel is. Ez például akkor merülhet fel, ha egy polgári utasszállítót terroristák térítenek el, és erőszak alkalmazására kerül sor. A lényeg tehát az, hogy Csehország és Szlovákia továbbra is magának biztosítja a légvédelmét, ám kölcsönösen segíthetnek egymásnak, ha valamelyik fél erre rászorul.

Cseh JAS-39 géppár Izland légterében. Van rutinjuk más országok légterének őrzésében Milan Nykodym,

Természetesen felmerülhet (és fel is merült) a kérdés, hogy miért van erre szüksége két NATO tagállamnak, amikor mindketten a szövetség NATINAMDS légvédelmi rendszerébe tartoznak. Nos, a válasz az, hogy ez utóbbi csak katonai jellegű fenyegetések ellen jött létre, amibe a fent említett gépeltérítés már nem tartozik bele. Stropnicky is kihangsúlyozta, hogy a megállapodás azokban a helyzetekben jelent majd nagy segítséget, amiket nem lehet a NATINAMDS keretében kezelni.

A dolognak némi konspiratív felhangot azonban mégis ad a cseh védelmi miniszter azon megjegyzése, miszerint azokra a helyzetekre is kiterjed a szerződés hatálya, amikor az egyik ország netán nem tudja biztosítani a vadászrepülőgépeket a légvédelemhez. Ezt pedig úgy is lehet értelmezni, hogy Szlovákia bebiztosította magát arra az esetre, ha a Gripen-lízing még további halasztást szenvedne, és a MiG-29-esek közül ideiglenesen egyet sem tudnának repülőképes állapotba hozni. Nyilván nem ez a cél, és hangsúlyozottan nincs is szó teljesen közös légvédelmi rendszerről, de Pozsony számára komoly biztonságot ad majd a szerződés életbe lépése.

Fórum hozzászólások

 • rudi
  Néztem én is ezt a hírt és a hozzá tartozó promo anyagot.
  A hír az hogy az USA Svédektől vesz AESA radar technologiát...
  A.promo anyag a meglévő PS-05 radar legújabb Mk4 (5?) változatáról szól.
  Valahol összér ez a két dolog? (remélem..)

  A hír lényege szerinem, hogy az amerikaiak valamiért a svédektől vesznek AESA radar technológiát. Pedig eddig az volt a leginkább hangoztatott álláspont, hogy Európa le van maradva ezen a területen is.


  A képet Molni 2018-as Ostrava beszámolójához akartam linkelni, ott van szó arról hogy mennyit javult a radar a szoftverfrissités után.
 • Terminator
  A képet Molni 2018-as Ostrava beszámolójához akartam linkelni, ott van szó arról hogy mennyit javult a radar a szoftverfrissités után.
  Illetve így találtam a hírt, én sem értettem teljesen hogy miért ez a kép van ott, de azért belinkeltem ide is, hátha valaki jobban érti az összefüggést...
 • Terminator
  Saab has received an order from the U.S. Government for X-band Active Electronically Scanned Array (AESA) technology, the company announced on Oct. 26.  [​IMG]
  Azt hiszem ez a hír és EZ A HÍR összefügg
  Valami olyasmiről van szó hogy a - jelekből ítélve - a SAAB-nak tényleg komoly eredményei lehetnek a GaN technológia terén.
  Speciel én nem tudtam de ezek szerint a Saab-nak van saját fejlesztésű GaN alapú AESA vadászrepülőgép fedélzeti radarja?
  Ráadásul ezt ajánlja a Gripen C/D-k korszerűsítéséhez?
  Radar szakértők! Hogy van ez?
 • rudi
  Azt hiszem ez a hír és EZ A HÍR összefügg
  Valami olyasmiről van szó hogy a - jelekből ítélve - a SAAB-nak tényleg komoly eredményei lehetnek a GaN technológia terén.
  Speciel én nem tudtam de ezek szerint a Saab-nak van saját fejlesztésű GaN alapú AESA vadászrepülőgép fedélzeti radarja?
  Ráadásul ezt ajánlja a Gripen C/D-k korszerűsítéséhez?
  Radar szakértők! Hogy van ez?
  az új giraffe család már gaN technológiára épül. Meg mintha olvastam volna olyat is, hogy a Gripen E EWS antennái is GaN alapú aesa egységek lesznek
 • molnibalage
  Gripen E lépeget.
  [0]=68.ARC6s6thq4ZEixZtyUBYpH0wYkFhTwtHJllAaoF_JMSxocVQB91tEVrd4RvIdWT5QwbiAMjlhDHJe6_Bt88uDZaWvmWRisfWKBqAaF3oOKMABaSnp-GFbG6TzK1UHDQJsW18uwq4BiUmpuOVho7M54RVwIjyb9gmRpIZOFq8sjYfTMTfeuXbq76-nSQ9hmt4o18_kkbyvfp6XwYyWoQAAO4ZDg0&__tn__=C-R
 • From 1979, JAS 39 NV-0 concept featured a 2D TVC system that also enabled reverse thrust during landing (and in air). Cold war ideas always interesting but don't view it as a TVC Gripen.

  [​IMG]
 • Új Gripen: repül a második

  Az első után tizenöt hónappal itt a következő E, kérdés, mikor állítják szolgálatba. Lehet-e C/D-ket átvenni a svédektől, ha ők megkapják az új változatot?
  Repül a magyar légierőben is használt svéd harci gép új, erősen továbbfejlesztett változatának második prototípusa. A gyártó közleménye szerint a 39-9 számú Gripen E tesztrepülőgép hétfőn délelőtt 9.50-kor szállt fel a Saab linköpingi repteréről. A gépet Robin Nordlander tesztpilóta vezette.

  A 33 perces repülés során a pilóta számtalan műveletet végrehajtott, hogy „hitelesítse a repülés jellegzetességeit” és a különböző teszt kritériumokat, például a szoftvert, az életvédő támogató és rádió rendszereket, hangzik a közlemény. A teszt program következő fázisában a Gripen 39-9 taktikai rendszerét és szenzorait fogják kipróbálni.

  [​IMG]

  [​IMG]Start Linköpingben
  „Néhányan azt gondolják, hogy tesztpilótaként dolgozni a világon a legérdekesebb feladat és igazuk is van” - idézi a gyártó anyaga a Saab kísérleti tesztpilótáját. „Gripen E-vel repülni azonban még az első tesztrepülés alkalmával is egyszerű feladat. A repülés könnyed élményt nyújtott és megtiszteltetés volt a 39-9 jelű gépet vezetni. Alig várom, hogy újra a levegőbe emelkedjek vele és tesztelhessem az új rendszereket” - mondta Robin Nordlander.

  A második példány felszállását a program jelentős állomásaként értékeli a gyártó. Mindemellett a fejlesztás láthatóan nem megy túlságosan gyorsan, az első prototípus-példányt 2016-ban már bemutatták a nemzetközi sajtónak, de az E első repülése csak vagy egy évvel később, tavaly júniusban történt meg, az első és a második között eltelt több mint egy év pedig annak lehet a jele, hogy azért a legelsőhöz képest szükséges volt módosítani a gépen.  Mint ahogy az E is jelentősen módosult az eredetinek tekinthető és nálunk is repülő C és a kétüléses D variánshoz képest. A gép méretei is változtak, méghozzá annak érdekében, hogy az új Griff több kerozint tankolhasson, a „trükk”, hogy a futót áthelyezték a törzsből a szárny belső részére, így a törzsben komoly hely szabadult fel a tartályoknak. A betölthető üzemanyag mennyisége negyven százalékkal nőtt, így jelentősen nőtt a hatótávolság is.

  Nagyobb a fesztávolság is, tízre emelkedett a felfüggesztési pontok száma, a Super Hornetekben használt GE F414-es hajtómű a földközeli sebességet is alaposan megnövelte, és lehetővé tette az úgynevezett szupercirkálást, a hangsebességnél gyorsabb repülést utánégető használata nélkül. És persze a rengeteg újdonság a gép „bőre alatt”: AESA radar, új digitális adatátviteli rendszer, ami rádióforgalmazás nélkül is lehetővé teszi a harci alakzat gépei között az információk megosztását. Új a műszerfal és sok más berendezés is.

  [​IMG]

  [​IMG]A tavaly előtti bemutató
  Tavaly még 2019-es szolgálatba állításról szólt a Saab kommunikációja, most a második gép repülése kapcsán nem említettek konkrét időpontot, a jövő évi első átadás nem lehetetlen, de nem is biztos. A svédek hatvan, a brazilok első hullámban 39 gépre tartanak igényt, ugyanakkor áttételesen, de a fejlesztés érinthet más Gripen-üzemeltetőket, talán a magyarokat is. Amint erről tavaly is írtunk, a honvédség vezetése részéről említették egy második kecskeméti Gripen-század felállítását, amire esetleg az adna esélyt, hogy a svédek az E-változat beállításával feleslegessé váló C/D gépekből ajánlhatnak fel valamilyen - akár további lízing - formájában újabb tizenkét példányt a magyaroknak. Amihez persze, tegyük hozzá, földi kiszolgáló és repülőszemélyzet is szükséges kellő számban.

  [​IMG]

  [​IMG]Szép gyári fotó az első E-ről

  http://iho.hu/hir/uj-gripen-repul-a-masodik-181128
 • A svédek szokásos karácsonyi repülése

  [​IMG]


  (Azért az elég látványos lenne, ha a magyar Gripenek is így körberepülnék az országot minden decemberben. Megnyugodna mindenki, hogy van 14 repülőképes gépünk és 14 pilótánk, akik tudnak kötelékben repülni.)
 • Terminator
  A svédek szokásos karácsonyi repülése

  [​IMG]


  (Azért az elég látványos lenne, ha a magyar Gripenek is így körberepülnék az országot minden decemberben. Megnyugodna mindenki, hogy van 14 repülőképes gépünk és 14 pilótánk, akik tudnak kötelékben repülni.)

 • Terminator
  Aircraft Mechanic | We are Gripen
  Assembly Operator | We are Gripen

  A fejhallgató zajvédelem miatt van, vagy szólhat bármi a fülébe? Zene, stb? Vagy azon hívják rádión stb?
 • molnibalage
  A fejhallgató zajvédelem miatt van, vagy szólhat bármi a fülébe? Zene, stb? Vagy azon hívják rádión stb?
  Julia bal fülénél az a hosszú szürke az mikrofon vagy antenna?

  Szerintem felhajtott mikrofon. És akkor zajvédelem + kommunikáció.

Ugrás a fórum topichoz