|

Megerősítve a Gripen és a Falcon harca Indiában

Az új év első napjaiban újabb információk láttak napvilágot az Indiai Légierő vadászgépekkel történő ellátása kapcsán: a tavaly októberi, a hazai Tejas aktuálisan gyártható változatának jelenleg elégtelen képességei miatt kiírandó újabb tenderről szóló hírekhez kapcsolódóan Manohar Parrikar védelmi miniszter arról beszélt, hogy a Tejas mellé beszerzendő típus mindenképpen egy hajtóműves lesz és a Make in India programba lesz becsatornázva.

Ezen közlemények teljes mértékben egyeznek a tavaly októberi híresztelésekkel és a svéd Gripenre, illetve az amerikai F-16-osra szűkítik le a mezőnyt, véres harcokat előrevetítve ezáltal. Komoly küzdelemnek nézne elébe a 2 gyártó és az indiai félnek sem lesz könnyű dolga, lévén mindkét fél igen csábító ajánlatot dolgozott ki.

Vipera a Griff ellen – ki nevet majd a végén Indában? A fotó természetesen csak illusztráció, Kecskeméten készült a Load Diffuser 2010 hadgyakorlat ideje alatt. U.S. Air Force,

A csúfos kudarcba fulladt MMRCA tenderből korán kieső svédek anno jól éreztek rá, hogy az nevet, ki utoljára nevet, így folyamatosan puhították az indiaiakat, napirendi ponton tartva a Gripen kérdését. Az aktuális ajánlatuk vélhetően nem változott a tavaly óta: indiai Gripen gyártósor mellett a szubkontinensnyi ország bele is szólhatna a svéd típus fejlesztésébe. Ezen felül valószínűleg szóba jöhet azon korábbi ajánlatuk is, miszerint besegítenének az indiaiak évtizedek óta csak döcögő Tejas programjába.

A Lockheed Martin állítólagos ajánlata ezzel szemben az, hogy Washington jóváhagyása esetén egy az egyben áttelepítenék az Egyesült Államokban lassan leállítandó gyártású F-16 gyártósorát Indiába, esetleg korlátozott beleszólást biztosítva Indiának a típus exportjába.