|

A horvátoknál is a Gripen az egyik esélyes

Egyelőre úgy tűnik, a svédek adták a legvonzóbb ajánlatot a horvát MiG-21-esek leváltására. A másik esélyes meglepő módon Dél-Koreát képviseli.

A horvát elnök asszony, Kolinda Grabar-Kitarović közölte, 2017 végéig döntést hoznak arról, hogy mely típussal váltják le az ukránokkal kisebb-nagyobb sikerrel felújíttatott, de lassan kiöregedő MiG-21-eseket. A keleti technikát nyugati repülőeszközzel tervezik leváltani, és így tesznek majd a helikoptereknél is, ahol konkrétan megnevezésre került a Black Hawk, mint beszerzendő típus (bár már nem először).

Hamarosan a horvát tengerparton is gyakori látvány lehet a Gripen | Fotó: Cseh Fegyveres Erők ,

A merevszárnyúak esetében négy opció került megnevezésre: használt izraeli F-16-osok, francia Dassault Rafale, amerikai-dél-koreai FA-50 Golden Eagle, valamint a svéd Saab JAS-39 Gripen. A védelmi minisztérium szakértői bizottsága a hírek szerint utóbbi két típust ajánlja megvételre, gazdasági részt tekintve pedig a svédek viszik a pálmát, ezzel a Gripen a legnagyobb esélyes a horvát megrendelés elnyerésére.

A skandinávok ajánlata 15 éves lízingszerződésre szól, melynek első három évében a horvátok mentesülnének a fizetési kötelezettség alól. Emellett a megrendelt gépek érkezéséig felkínáltak a Svéd Légierő állományából 4 darab példányt ingyen (természetesen az üzemeltetési költségeket a horvátoknak kell állniuk).