|

Horvátország használt Black Hawkokkal szemezget

Délnyugati szomszédunknak kezd elege lenni a keleti technikából, ezúttal a Mi-8-asok nagyjavítása és modernizációja csúszik.

Horvátország többségében orosz haditechnikát üzemeltet, viszont mostanában meggyűlt a bajuk a repülőgépek és helikopterek nagyjavításával, korszerűsítésével. A MiG-21-esek késéséről több ízben írtunk már, de az a probléma már megoldódott, de akadt helyette másik.

A horvátok 6 darab Mi-8-ast küldtek ki Oroszországba nagyjavításra és modernizációra, melyből már 4 példány elkészült, azonban az utolsó két gép munkálatai elakadtak, ugyanis az orosz-ukrán viszony miatt az alkatrészeket szállító kamionok közül több Szevasztopolban ragadt, és nem jutott el a beszállítóktól az üzembe. A felek már tárgyalnak a helyzet megoldásáról, felmerült már fehérorosz és cseh vállalatok bevonása is. A helyzet kezelése nem csak a mostani példányok miatt fontos, hamarosan a következő 6 gépnek is lejár az üzemideje.

Horvát Mi-171Sh géppár

Horvát Mi-171Sh géppár | Fotó: Ex13 ,

Szívük szerint tehát megválnának a keleti technikától, viszont nem megy ez egyik hónapról a másikra. Az ország nehéz helyzete miatt új gyártású típus nem jöhet szóba, viszont úgy tűnik lenne lehetőség használt amerikai Black Hawkok vásárlására. Horvátország jó kapcsolatot ápol a minnesotai Nemzeti Gárdával, az együttműködés immáron 10 éves múltra tekint vissza.

A horvát küldöttség nemrég Minnesotába utazott, ahol Richard Nash tábornok ajánlatot tett 7-8 éves forgószárnyasok eladásáról, melyből 15 darabra tartanának igényt délnyugati szomszédaink. Az árat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, de a horvátok a személyzetek képzését, a logisztikai támogatást és pótalkatrészeket is magába foglaló szerződést kötnének az oroszokkal fennálló helyzet elkerülésére.