|

HTKA Hírhalom 2016. 45. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Szolgálatba lépett az Indonéz Légierő CN-235MPA gépeinek fedélzetén a SAGE ESM rendszer. A Leonardo-Finmeccanica által tervezett és gyártott berendezés képes a rádiósugárzást kibocsátó eszközök bemérésére, helyzetük pontos meghatározására.

Elvesztette egyik Chung Shyang II típusú UAV-ját a Tajvani Hadsereg. A drón október 28-án csapódott a hegyek közé az ország déli részében található Chiayi tartományban. A gépek repülését leállították, amíg ki nem derül, mi okozta a balesetet. Ez volt a típus harmadik vesztesége.

Chung Shyang II UAV | Forrás: upload.wikimedia.org

Chung Shyang II UAV | Forrás: upload.wikimedia.org ,

Felfegyverzi Izraelből származó pilóta nélküli gépeit India. A Heron és Searcher típusú UAV-kat eddig csak felderítésre használhatták, de most alkalmassá teszik őket a páncélozatlan földi célpontok megsemmisítésére is.

Új fejlesztésű torpedóval váltják le Oroszországban a jól ismert Shkval torpedókat. Az angolul Squall néven emlegetett fegyver neve magyarul csak annyit tesz, hogy Szélroham, ehhez pedig igazodnak a képességei is: sokáig a világelső volt a sebesség és a rombolóerő kategóriákban, köszönhetően a különleges, szuperkavitáción alapuló meghajtásnak. A váltótípusról egyelőre nem sokat tudni, annyi biztos, hogy az Elektropribor vállalat fejlesztheti, és a Khishchnik, angolul Predator, azaz Ragadozó elnevezést kapta.

VA-111 Shkval | Forrás: upload.wikimedia.org

VA-111 Shkval | Forrás: upload.wikimedia.org ,

Október 26-án végrehajtotta szűzfelszállását az A-100 AEW&C légtérellenőrző platformjául szánt A-100LL.

Etiópiába dezertált két eritreai pilóta. Az utóbbi ország ellenzéki csoportja hozta nyilvánosságra az információt, hogy két vadászpilótájuk gépükkel együtt átszökött Etiópiába, ahol már helyi vadászgépek kísérték őket egy repülőtérig. Ez volt az első eset, hogy a korábban háborús viszonyban álló országok közül Eritreából Etiópiába dezertáltak pilóták a vadászgépeikkel együtt.

Szemfüles spottereknek sikerült kiszúrniuk egy apró módosítást a francia elnöki gépen, melyet a Francia Légierő üzemeltet. Az VIP szerepkörben működő különleges A330-ason az Elbit Systems által gyártott C-MUSIC rakétaelhárító rendszert vélték felfedezni. Később egy névtelen tisztviselő is megerősítette a tényt, hogy immár a korábbiaknál jobban védett az elnöki gép az infravörös önirányítású légvédelmi rakéták ellen.

125 millió dollárért rendelte meg a Brit Védelmi Minisztérium a Type 26-os fregattok felszerelését a Sea Ceptor légvédelmi rakétákkal. A projektért az MBDA felel, a szerződés 10 évre szól és magába foglalja az integrálási munkákat, a tesztelést, az elektronikai eszközök legyártását és beszerelését, valamint 10 éves támogatást a 8 hajóhoz.

Fotó: MBDA

Fotó: MBDA ,

Először vadásztak tengeralattjáróra a Kanadai Királyi Haditengerészet CH-148-as forgószárnyasai. Na nem egyből élesben, Új-Skócia partjainál gyakoroltak az HMCS Windsor segítségével. Elsősorban azt vizsgálták, hogy a helikopter képes e a passzív szonárbójákkal a búvárhajó felderítésére, és a „kávédaráló” jelesre vizsgázott.

Forrás: RCAF

Forrás: RCAF ,

Kínai kémeknek sikerült fontos dokumentumokat szerezniük az amerikai titkos akták közül. A híresztelések szerint kínai kézbe kerültek az MQ-9 Predator B titkai, információk a nukleáris arzenálról, valamint egy esetleges Kína elleni háború haditerveiről.

Múlt héten is szóba került az USAF következő generációs bombázója – az Amerikai Kormány Ellenőrzési Hivatala részletes leírásban adta a Boeing tudtára, miért nem az ő terveiket választották. A megfogalmazás egyszerű, a döntő faktor az ár volt. Mindkét pályázó teljesítette a technikai követelményeket, ezért ezeken továbblépve, a pénzügyi vonzatát kezdték el vizsgálni a projekt terveknek. Ebben múlta felül a Northrop Grumman a Boeinget, ám utóbbi persze már reagált is a fejleményekre – szerintük a Northrop azért tudott alacsonyabb árajánlatot tenni, mert irreálisan kevés pénzzel számoltak a képzett munkaerő bérét illetően.

Éles tesztlövészeten vett részt a USS Carl Vinson (CVN-70). A repülőgép hordozó személyzete a hónap első napján tesztelhette a hajó önvédelmi képességeit, két RIM-116-os légvédelmi rakétát indítottak légi célokra, és utána a Phalanx rendszert is kipróbálták. Minden az elvártakhoz illően teljesített.