|

Lenyomná a Boeingot a Kawasaki

Beleköpne az amerikai cég levesébe a japán gyártó, mely a tengeri járőrgépek piacán számít arra, hogy méltó ellenfél lehet.

A Kawasaki Heavy Industries 10 darab P-1 haditengerészeti járőrgépet már leszállított a Japán Önvédelmi Haditengerészeti Erők számára (mely legalább 60 példányra tart igényt) és japán gyártó illetékesei azt nyilatkozták, hogy a típus megérett arra, hogy nemzetközi szinten is bizonyítsanak. A Lockheed Martin P-3C Orion leváltására szánt konstrukció legnagyobb ellenfele az egyre sikeresebb Boeing P-8A Poseidon, ennek ellenére a japán szakemberek hisznek abban, hogy le tudják nyomni az amerikai konkurenciát.

A japán hazai fejlesztésű Kawasaki P-1 a Lockheed P-3 Orion váltótípusa lesz | Forrás: Kawasaki Heavy Industries

Kawasaki P-1 | Forrás: Kawasaki Heavy Industries ,

A saját fejlesztésű IHI F7-10 gázturbinákkal ellátott repülőgép előnyének pont a négyhajtóműves kialakítást látják, ugyanis egy esetleges hajtóműhiba esetén sem kell megszakítani a feladatot, míg a Boeing 737-esből kialakított, kéthajtóműves Poseidon esetében a bevetés sikerét veszélyeztetheti egy ilyen meghibásodás.

A P-1 iránt ráadásul egyre több országból érdeklődnek, bár komoly tárgyalásokról még nem tudtak beszámolni a japán illetékesek, egyelőre még csak információ-bekérésről van szó. Azonban a több mint 500 legyártott, mára kiöregedő P-3C Orion leváltására iránti igény komoly reménnyel tölti el a Kawasaki vezetőségét.