|

Németország befejezi a Eurofighter programot

Európai összefogást szimbolizáló mintaprogramnak indult, komoly pénztemető lett belőle. A németek nem kérnek tovább belőle.

A Die Welt információi szerint hamarosan végéhez érhet a Eurofighter program németországi fejezete, ugyanis a további megrendelés híján bezárnák a típus német gyártósorát. Az utolsó germán gép várhatóan 2018-ban gördül ki a helyi összeszerelő-üzemből, ezt követően megrendelés híján nem kívánják fenntartani a kapacitást.

Egyébként a hírek szerint nem csak a németek gondolkoznak a típus összeszerelésének leállításán, a spanyolok is közel állnak a döntéshez. Az olaszok és a britek azonban továbbra is elkötelezettek a típus előállítása mellett, hisz biztos megrendelésük is van: Olaszországban készülnek a kuvaiti gépek, míg Nagy-Britanniában gyártják a szaúdi megrendelésre készülő Typhoonokat, ráadásul utóbbiak darabszáma egy várható utánrendelésnek köszönhetően tovább bővülhet.

Angol Eurofighterek a BAE Systems wartoni üzemében | Copyright: Eurofighter - BAE SYSTEMS

Angol Eurofighterek a BAE Systems wartoni üzemében | Copyright: Eurofighter – BAE SYSTEMS ,

A Typhoont nem csak együtt fejlesztették az európai országok, a típus alkatrészei is számos helyen készülnek: Spanyolországban gyártják a gépek jobb félszárnyát, a bal félszárnyak és a törzshátsórész egy része Olaszországban készül, a britek gyártják a orr-részt, a kabint, a függőleges vezérsíkot és a törzshátsórész másik részét), míg Németországban készül a törzsközéprész. A négy fejlesztő nemzet mindegyike rendelkezik összeszerelő-üzemmel (a német és a spanyol létesítményt tervezik most bezárni), melyben a saját gépeit építik össze a nemzetközi alkatrészekből, emellett felosztották maguk között régiókra az exportmegrendeléseket is.

A Eurofighter GmbH idáig összesen 599 darab vadászbombázóra gyűjtött megrendelést: a négy alapító ország közül Spanyolország 73, Olaszország 96, Nagy-Britannia 160 darab, Németország végül 143 példányt igényelt. Az első exportsiker Ausztriában született, sógorék 2002-ben 15 darab Tranche 1-es verziót vásároltak (melyeket Németországban szereltek össze számukra). Szaúd-Arábia 2006-os megrendelésekor 72 darabra szerződött, de szó van a mennyiség megduplázásáról is. Emellett a vásárlók közé tartozik Omán (12 db) és Kuvait (28 db) is.