|

A Formidable-osztály teljes létszámban

A Formidable osztály összes tagja egymás mellé felsorakozva

Gyorsulási versenyre készen… :) , Republic of Singapore Navy

A méreteihez mérten igen erős haderőt fenntartó Szingapúr haditengerészetének aktuálisan legpotensebb hadihajóit a Formidable osztály 6 db fregattja adja. A 2007 – 2009 között hadrendbe állított, csökkentett észlelhetőségű, cirka 3 000 tonna vízkiszorítású hadihajók a francia La Fayette fregattok módosított változatai. A DCNS által 1990-re véglegesített, a Francia Haditengerészet által 1996-tól hadrendbe állított fregattok megjelenésükkor királykategóriát jelentettek a csökkentett észlelhetőségű hadihajók körében.

Szingapúr 2000-ben választotta az amerikai és svéd ajánlattal szemben a franciákat. A megállapodás technológiai transzferrel is járt: a DCNS végezte a La Fayette osztály módosítását és az első hajó legyártása is a francia partner feladata volt, ám a hajóosztály további 5 példányát már a Singapore Technologies (ST) Marine építette meg Szingapúrban.

Ezen francia fregattoknak létezik szaúdi és tajvani változata is. Az eredeti és a 3 alváltozattal együtt összességében 20 példány épült meg.