|

További Type 218SG tengeralattjárókat vásárol Szingapúr

Szingapúr védelmi minisztere, Ng Eng Hen május 16-án arról értekezett a haditengerészeti fókuszú IMDEX Asia 2017 konferencián tartott tegnapi beszédében, miszerint fokozni fogják haditengerészetük modernizálását annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a régióban zajló flottafejlesztésekkel. Ennek részeként megduplázzák a Németországtól beszerzendő Type 218SG típusú tengeralattjárók mennyiségét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem 2, hanem 4 egység áll szolgálatba ezen szingapúri igényekre szabott és természetesein AIP technológiával felvértezett tengeralattjárókból. A duplázásban megrendelt további tengeralattjárók ráadásul gyorsan érkeznek majd, hiszen míg az első két egység 2021-22 között kell hadrendbe álljon, addig a 3. és 4. Type 218-as 2024-től állhat majd hadrendbe, ha minden rendben megy.

Szingapúr haditengerészete a 90-es évek második felében kezdte meg a tengeralattjárós képesség kiépítését: 1995-1997 között 2 ütemben megvásároltak egy teljes hajosztályt a svédektől. A 60-as évek végén hadrendbe állított Sjöormen osztály 5 tengeralattjárójáról van szó, melyből 4 esett át alapos modernizáláson, míg az 5. példány csak alkatrészforrásnak szolgált. Az egykoron igen modern hajóosztály tagjait a svédek által elvégzett munkálatokat követően a 2000-es évek elején állította hadrenbe új üzemeltetőjük, mint a Challenger osztály. 2015-ben 2 egységet kivontak, hiszen ekkor már több éve hadrenben álltak cirka 2 évtizeddel ifjabb svéd tengeralattjárók is a haditengerészetnél: itt a 2009-2010 között, mint Archer osztály hadrenbe állított 2 Västergötland osztályú tengeralattjáróra kell gondolni, melyek szintén igen alapos modernizáláson vetették alá a svédekkel. A Södermanland osztály szintjére felhúzás részeként AIP technológiával is ellátták ezen egységeket.

Challenger és Archer osztályú tengeralattjárók. Chua Soon Lye, Republic of Singapore Navy,

A következő lépés viszont már vadonatúj tengeralattjárók beszerzése lett: 2013-ban került sor a Type 218SG első 2 egységének megrendelésére a németektől. A Type 218 elvileg a leginkább az ausztrál igényekre hangolt nagyméretű Type 216, valamint a Type 212A és a Type 214 ötvözése.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem egyértelmű, hogy a 3. és 4. Type 218SG az Archer osztályt küldené rövid idő alatt nyugdíjba, vagy azon tengeralattjárók is hadrendben maradnának még egy ideig.