|

HTKA Hírhalom 2016. 47. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

November 16-án megérkezett Canberrába az első ausztrál P-8A Poseidon. Többek között a miniszterelnök, Malcolm Turnbull is a helyszínen nézte meg a gép érkezését és gratulált a személyzetnek. Összesen 15 példányt rendeltek a tengeri járőrgépből.

Jövőre kezdik meg a tajvani F-16A/B-k modernizálását. Az átépítést az AIDC (Aerospace Industrial Development Corp) vállalat végzi, első körben január 16-án kezdenek hozzá 4 vadászbombázó V verziójúra alakításához. A cél az, hogy évi 25-28 példány modernizálását végezzék el. Összesen 144 F-16-os újul meg a gyártó szakemberei által.

Szintén a szigetállamhoz kapcsolódik, hogy elhunyt a Kína fölött lelőtt egyik U-2-es pilótája, Yeh Ch’ang Ti. 1963 november 1-én harmadik U-2-es bevetésén repült be Kína légterébe, ahol lelőtték. 19 évet töltött fogságban mielőtt elengedték 1982-ben. Haza azonban nem térhetett, ráadásul felesége is újraházasodott, ezért egy rövid hongkongi élet után az Egyesült Államokba emigrált, és végül 1990-ben térhetett haza Tajvanra. November 16-án, 84 éves korában szívinfarktus végzett vele.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

A H225M típussal váltja le kiöregedő Super Puma helikoptereit Szingapúr. A közepes mellett a nehéz kategória is megújul, a CH-47D-ket modernebb, F verziójú Chinookok váltják. Azt nem hozták nyilvánosságra, mekkora példányszámban rendelnek az egyes forgószárnyasokból, de az újabb verziók nagyobb kapacitása miatt feltehetően kevesebb példányra kerül fel az ország felségjele mint amennyin eddig szerepelt.

Az Amerikai Tudósok Államszövetsége által nyilvánosságra hozott legfrissebb információk szerint Pakisztán immár 130-140 ballisztikus rakétára szerelhető nukleáris robbanófejjel rendelkezik. A műholdképek alapján valószínűsíthetőek a tárolóegységek, az indítók és a többi szükséges infrastruktúra helyzete.

Oroszországba ugrunk, ahonnan a legújabb Armata harckocsik képességeinek fejlesztéséről szivárognak hírek. A Moszkvai Repülési Intézet egy kötött pályás drónt fejleszt a tankhoz, mely a jármű 100 méteres körzetében repülhet majd, és egy radarral és hőérzékelő kamerával pásztázza a terepet.

A T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin

A T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin ,

T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin">

Harci körülmények között is bemutatkozott a modernizált Tu-95MSM stratégiai bombázó. Az egyik példány H-101 manőverező robotrepülőgépeket indított egy szíriai terrorista csoport tartózkodási helyére. A tavaly augusztusban szolgálatba állított verzió a Dubna kódnevet kapta egy moszkvai körzeti város után, mely híres az ott végzett nukleáris kutatásokról.

Izraelben követték a a finnek néhány évvel ezelőtti példáját, az akkori Franken Hornet módjára most létrehoztak egy két gépből összeépített F-15-öst. 2011-be tekintünk vissza, amikor az IAF egyik kétüléses F-15-öse madárral ütközött, és kényszerleszállást hajtott végre, mely során jelentősen megsérült a gép hátsó része. A Légi Karbantartó Egység szakembereinek sikerült eltávolítaniuk a gép törzsének sérült részét, és azt egy 20 éve tárolt együléses gép hasonló részével pótoltál. Az így kialakított „Sast” első repülésére ugyan az a Rotem alezredes vitte, mint aki a madárral való ütközés során is kezelte a botkormányt.

Kétüléses elülső törzsrész, együléseshez tartozó hátsó rész | Forrás: alert5.com

Kétüléses elülső törzsrész, együléseshez tartozó hátsó rész | Forrás: alert5.com ,

A török védelmi miniszter, Fikri Isik az F-35-ösök beszerzéséről nyilatkozott. Jelenleg 24 példányra rendelkeznek megrendeléssel, az első 2 gépet 2018-ban vehetik át, amit még abban az évben további 4 követ. A fennmaradó 18 F-35-öst a Lockheed az azt követő két évben adja át, de nem azok lesznek az utolsóként legyártott török „Villámok”, ugyanis már eldöntötték egy második széria megrendelését is.

A szerb adófizetők 50 millió dollárjába kerül majd a légierő harci gépállományának bővítése. Január óta lehet tudni, hogy Belgrád Oroszországból kíván beszerezni használt MiG-29-eseket. Egy szerb újságban idéztek egy állami alkalmazottat, aki szerint Moszkva 6 29-es nagyjavításáért és átadásáért, valamint a hozzájuk tartozó földi eszközökért 50 millió dollárt kér.

Lépjünk egy nagyot Kanadába, ahol továbbra is folyik a harc, hogy milyen típussal váltsák le a lassan kiöregedő F/A-18 Horneteket. Már a fejlesztés kezdetén beszálltak a JSF programba, de talán itt tapasztalható a legnagyobb ellenszenv a típussal kapcsolatban. Ezek után Super Hornetek beszerzéséről kezdtek hírek érkezni, de a helyi ipar egy nyílt verseny kihirdetéséért kampányolt, azonban a jelenleg hatalmon lévő liberális kormány továbbra is azon dolgozik, hogy versenyeztetés nélkül hirdethesse ki győztesként az F/A-18E/F 4+ generációs típust.

Az Aurora Flight Sciences kezei között újul meg az UH-1H Huey helikoptertípus. Az amerikai vállalat nekilát a forgószárnyas pilóta nélküli verziójának kidolgozásához, melynek feladata teherszállítás lesz nehezen megközelíthető és más okokból veszélyes terepre. A projektet Tactical Autonomous Aerial Logistics System, azaz TALOS névvel fémjelzik.

Közel megduplázódik a Holloman légibázis F-16-osainak száma, miután a Utah állambeli Hill légibázisról két századnyi, összesen 45 „Sólymot” telepítenek át Új-Mexikóba.

A Denel kapta a megbízást, hogy az Avibrassal közösen kifejlesztett A-Darter nagy manőverezőképességű közeli-légharc rakétát integrálja a Brazil Légierő által rendelt JAS-39E Gripen vadászbombázókhoz.