|

HTKA Hírhalom 2017. 12. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

Három emberét vesztette el az USAF 27. különleges műveleti ezrede március 14-én egy balesetben. A hajózók egy U-28A-val touch-and-go manővert gyakoroltak a Clovis Munucipal légibázison amikor helyi idő szerint 18:50-kor negyed mérföldre keletre a bázistól földnek csapódtak. A gépből kifolyt üzemanyag lángra kapott és kisebb tüzet okozott, de azt egy órán belül eloltották a tűzoltók.

Először indított AIM-132 ASRAAM rakétát az F-35B. Két helyen is hajtottak végre tesztlövészeteket, az Amerikai Haditengerészet Patuxent River bázisa és a légierő Edward légibázisának közelében. A sikeresen végződő tesztek jelentették az első alkalmat, hogy egy nem amerikai gyártású fegyvert indítottak a típusról.

F-35 és ASRAAM első közös melója | Forrás: mbda-systems.com ,

A „Villám” csapásmérő képességét is folyamatosan fejlesztik, most felgyorsítják a GBU-49-es integrációját. Már 6-9 hónappal ezelőtt született erről döntés, ugyanis hiába érték el a kezdeti műveleti képességet az USAF hagyományos, és a tengerészgyalogosok B verziója, az 5. generációs vadászbombázók jelenleg nem képesek mozgó földi célpontok semlegesítésére. A gyártás alatt lévő Block 3F szériát még úgy tervezték, hogy kazettás bombával támadja majd a mozgó járműveket. A fegyvertípust közben viszont betiltották egy nemzetközi egyezménnyel, így jelenleg hiányos a gépek képessége. Ezt küszöbölik ki a GBU-49-esek mihamarabbi alkalmazhatóságának megteremtésével.

Új-Zélandra költözhet a Szingapúri Légierő egy századnyi F-15SG-je. Ismert, hogy a városállam méreteihez képest óriási légierőt tart fenn, melynek elhelyezése akadályokba ütközik hazai körülmények között, ezért több századuk is huzamosan más országokban üzemel. Az új-zélandi Ohakea légibázist még tavaly szemelték ki, most pedig a megvalósíthatóságot tanulmányozzák. Az vadászbombázók költözésével a személyi állománynak, valamint családjaiknak is helyet kell biztosítani, megközelítőleg 500 ember elhelyezésére lenne szükség a bázison vagy annak körzetében. A hirtelen jött népesség növekedés a helyi gazdaság fellendítését segítené, emellett óriási gyakorló légterek állnak rendelkezésre a körzetben, így mindkét fél profitálhat az esetleges megvalósulásból.

Szingapúri landolás F-15SG módra

Szingapúri landolás F-15SG módra ,

A Dél-Koreai Védelmi Minisztérium értesülése szerint Észak-Korea hajók elleni rakétát tesztelt tavaly szeptemberben és most februárban. A Scud-ER ballisztikus rakétát alakították át a célnak megfelelően, vélhetően iráni segítséggel.

Új irodát nyitott a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában a Saab. A svéd vállalat az országban is érdekelt JAS-39 Gripen eladásában.

Március 14-én leszállás közben lecsúszott a kifutópályáról az Indonéz Légierő egy F-16-osa. A géppel a Szumátra szigetén található Roesmin Nurjadin légibázisra tértek vissza a pilóták, a kalamajka közben egyiküknek sem esett baja. A gépet átvizsgálásra az egyik hangárba vitték.

Március 11-én első alkalommal tesztelték Indiában a BrahMos-ER megnövelt hatótávolságú hajók elleni rakétát. Az eredeti fegyver 290 kilométeres hatásos indítási távolságát sikerült a mérnököknek 450 kilométerre feltornázniuk.

Kínából érkező hírek szerint a Shenyang J-15-ös főtervezője a típus továbbfejlesztésén dolgozik. Szakértők szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a típus több variánsa is megjelenik majd a kínai repülőgép-hordozók fedélzetén.

Fotó: Xinhua hírügynökség ,

Orosz hírforrások szerint a decemberben a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154-es a pilótája teljes mértékű irányítása alatt állt. Miután felszálltak szocsi repülőtérről, csupán 250 méteres magasságig emelkedtek, mielőtt a gép süllyedni kezdett volna. A jelentés szerint aztán egészen alacsony magasságra süllyedtek, majd 10 másodpercig vízszintesen repültek közvetlenül a becsapódás előtt. A december 25-i balesetben a fedélzeten tartózkodó mind a 92 ember az életét vesztette.

Nagy volumenű légvédelmi gyakorlatra készülnek Oroszországban. Több mint 8000 ember, 1000 légvédelmi egység és 120 repülőgép gyűlt össze szibériai Burjatia tartományában, hogy teszteljék saját és eszközeik tudását. A tervek szerint 250 célgépre és 2 manőverező robotrepülőgépre 500 rakétát indíthatnak a gyakorlaton résztvevők. A rakétásokat Sz-400, Sz-300, Tor-M2U, Osza és Sztrela-10 rendszerek képviselik, a gépágyúsok részéről ZSzU-23-4 Shilka üzemeltetők érkeztek, mindkét tábort bővítik a Pantszir-Sz, közepes és kis távolságból is hatékony járművei, a legkisebb kategóriába pedig a kézből indítható Igla légvédelmi rakéták esnek.

Ugyan már egy éve eldöntötték, hogy az F-35-ös veszi át az F-16-osok helyét, azért utóbbiak képességfejlesztéséről sem feletkeznek meg a dánok. 2013-ban ők lettek a LITENING G4 célmegjelölő konténerek első külföldi alkalmazói, most további példányokat rendeltek a Norhtrop Grummantól.

A figyelmes izlandi lakók Olaszországból érkező szélviharokra lehetnek figyelmesek a következő 1 hónapban. Na, nem az időjárás bolondul meg a szokásosnál is jobban, csupán az Olasz Légierő Typhoon vadászbombázói vették át az ország légvédelmét március 16-án. A vadászgépek és 140 fős kiszolgáló személyzet április közepéig élvezheti a sziget vendégszeretetét.