|

Újra levegőben a sárba ragadt Apache

Elnézést kérünk a kicsit „szenzáció-hajhász” címért – a dolog némi magyarázatot kíván.

Nincs még két hete, hogy a texasi Nemzeti Gárda egyik Boeing AH-64D harci helikoptere egy éjszakai repülés során kényszerleszállást hajtott végre Houstontól nem messze, egy rizsföldön. Az ilyen helyszínek nem éppen alkalmasak arra, hogy többtonnás harci helikopterek üzemeljenek róluk, így a pórul járt Apache némileg belesüppedt a talajba.

Aggódni azonban egy pillanatig sem kellett és kell, ugyanis a 149. Légi Mozgékonyságú Ezred (Harci Felderítő) 1. Zászlóaljának katonái hamar a segítségére siettek, és – dacolva a 36 fokos meleggel és 90%-os páratartalommal – kiszabadították fogságából az AH-64D-t. Ehhez az UMAR (Universal Maintenance Aviation Recovery) nevű, univerzális karbantartó-kármentesítő kitt repülési eseményekhez használatos változata és egy Boeing CH-47D Chinook volt a legnagyobb segítségükre. Előbbi értelemszerűen az Apache utóbbihoz való rögzítését tette lehetővé. Így tehát a sárba ragadt Apache újra levegőbe emelkedhetett – igaz, egyelőre még nem saját erőből.

Az egyik résztvevő szerint „rendkívül mókás” eseményről fent látható videó, alább pedig fotógaléria. A dolog érdekessége, hogy a szerencsés kimenetelű baleset a kármentesítésben résztvevő katonák legtöbbje számára az első olyan feladat volt, amikor élőben kellett használniuk az UMAR-t és a vele megszerzett képességüket, így kiváló, félig-meddig éles gyakorlásnak minősült.