|

Sri Lanka új vadászgépeket keres

A kormány zöld utat adott a légierő azon igényének, miszerint meg kell újítani légtér-védelemért felelős flottát.

A kíbinet jóváhagyta a Maithripala Sirisena, Srí Lanka elnöke által tett felterjesztést, miszerint engedélyezzék a védelmi miniszternek új többfeladatú vadászbombázók beszerzését a légierő számára. A tájékoztatás szerint 8-12 darab harci repülőgép beszerzése várható. Az egyelőre nem derült ki, hogy új vagy használt gépek beszerzésében gondolkodnak, esetleg felmerült-e lízingelés vásárlás helyett.

A most indított beszerzési program azért érdekes, mert januárban egyszer már kihirdették váltótípusként a kínai/pakisztáni CAC/PAC JF-17 Thunder vadászbombázót.

Srí Lanka több menetben szerzett be Kfir vadászbombázókat, ám napjainkban ezekből már csak 1 gép aktív. | Fotó: Sri Lanka Air Force / SLAF

Srí Lanka több menetben szerzett be Kfir vadászbombázókat, ám napjainkban ezekből már csak 1 gép aktív. | Fotó: Sri Lanka Air Force / SLAF ,

Srí Lanka légiereje komoly gondokkal küzd, a kiöregedő flotta harcászati értéke konvergál a nullához: a 9 darab IAI Kfir vadászbombázóból csupán 1 darab üzemképes, míg az orosz MiG-23 és MiG-27, valamint kínai Csengdu F-7 repülőgépek mindegyik példánya a földhöz van szögezve.