|

Újabb F-16-osokat vehetett át Irak

A The Associated Press jelentése szerint Irak újabb Lockheed Martin F-16IQ Fighting Falcon vadászbombázókat vett át az Amerikai Egyesült Államoktól. A hírügynökség Tahseen Ibrahim dandártábornokra hivatkozik, aki a helyi védelmi tárca nevében nyilatkozott hétfőn. A 36 megrendelt repülőgépből ezúttal négy érkezett meg a közel-keleti országba. Bővebb információt azonban nem közölt, ami nem meglepő, hiszen az Iraki Légierő – hasonlóan az ország többi fegyveres testületéhez – folyamatosan harcban áll az Iszlám Állammal, így még ez a bejelentés is magával vonhat kormánykézen lévő repülőterek elleni támadásokat.

Mint ismeretes, Irak még 2009-ben döntött F-16-osok beszerzése mellett, amelyekből 2010-ben 18 példányt rendeltek, majd később még ugyan ennyit. Az F-16IQ-k nagyjából az F-16C/D Block 52-nek felelnek meg, némi módosítással. Az iraki pilóták kiképzése meg is kezdődött 2012 januárjában, és a tervek szerint 2014-ben az első 8 példányt át is kellett volna repülni a Balad légitámaszpontra, ám ez – köszönhetően az Iszlám Állam térhódításának – meghiúsult. Azóta a repülőgépek és pilótáik az arizonai Tucson nemzetközi repülőterén vendégeskednek, amely a helyi Légi Nemzeti Gárda 162. wingjének bázisa is, s egyben kiképzésük helyszíne.

Az első iraki F-16IQ (RB-01) nem sokkal az átadás után, gyári tesztrepülés közben, a texasi Fort Worth közelében| Forrás: Lockheed Martin

Az első iraki F-16IQ (RB-01) nem sokkal az átadás után, gyári tesztrepülés közben, a texasi Fort Worth közelében| Forrás: Lockheed Martin ,

Az elmúlt két évben változó intenzitással és – kormányrészről – sikerességgel folyó harcok jelenlegi állása már lehetővé tette a szállítások megkezdését. A most érkezőkkel együtt már nyolc F-16IQ-t repültek át Baladra, ahonnan tavaly óta már bevetéseket is repülnek (2015 júliusában, tehát nagyjából egy éve érkezett az első négy példány). Ezekhez tetemes mennyiségű fegyverzetet is rendeltek, a közel kétmilliárd amerikai dollár értékű csomagban értelemszerűen elsősorban levegő-föld fegyverek találhatók – légi harcban az iraki Fighting Falconok kizárólag M61 Vulcan gépágyújukra és AIM-9M Sidewinder közeli légiharc-rakétáikra hagyatkozhatnak. Rendelkezésükre áll viszont többféle tömegű lézer-irányítású bomba, illetve AGM-65D/G/H/K Maverick rakéták.