|

Amerikában maradnak az iraki F-16-osok

Természetesen csak átmeneti jelleggel, de a jelen állás úgy fest, hogy a közel-keleti állam által vásárolt 36 F-16IQ első 8 példányának idei átrepülése az Iszlám Állam iraki tevékenysége jelentette kockázatok miatt valóban elmarad: a vasmadarak az iraki Balad légibázis helyett Arizona államban, Tucson nemzetközi repülőterén „telelnek”. Mely egyébként az Arizonai Légi Nemzeti Gárda 162. ezredének bázisa is és többek között az iraki F-16 pilóták képzésének helyszíne.

Régebbről ismert lehet, hogy az eredeti ütemterv szerint az idei év júniusában átadott első gép és több további F-16IQ még az idén Irakba került volna, ám erre az ottani helyzet miatt az amerikai védelmi minisztériumban jelenleg továbbra sem látnak lehetőséget.

Forrás: Lockheed Martin

Az első iraki F-16IQ (RB-01) nem sokkal az átadás után, gyári tesztrepülés közben, a texasi Fort Worth közelében| Forrás: Lockheed Martin ,

Az USAF által adott tájékoztatás alapján az első három F-16IQ decemberben érkezik meg Arizonába, majd májusig további havi 1-1 gép landol a tucsoni futópályán.

Az iraki hajózók tekintetében jelenleg az mondható el, hogy 14 iraki pilóta képzése már amerikai F-16-osokon zajlik, 4 további iraki pedig ugyan már repül, de még nem tart a képzésének azon szakaszában, hogy az F-16 pilótafülkéjébe ülhessen. Ezen felül 6 F-16 pilótajelölt a légierő nyelvi képzésében vesz részt, az F-16-osra történő kiképző repüléseket még nem kezdte meg.

A légierőtől az ügyben nyilatkozó szóvivő elmondása szerint az irakiak januárban kezdik majd meg a repüléseket saját gépeiken, de éles fegyverzettel az iraki gépek nem repülnek majd, éles lőgyakorlaton csak amerikai gépekkel vesznek részt majd a közel-keleti pilóták.