|

Megvan a következő Master-vásárló?

Egyre nagyobb sikertörténet az M-346 Master, a Leonardo (ex-Finmeccanica) vállalat ezúttal újabb potenciális vásárlót erősített meg.

Olaszország, Izrael, Szingapúr és Lengyelország után minden valószínűség szerint Tajvan lesz az Alenia Aermacchi M-346 Master típusú kéthajtóműves sugárhajtású kiképzőgép következő vásárlója, ezt az olasz cég anyavállalata, a Leonardo illetékesei erősítették meg.

Az olasz konzorcium szándéknyilatkozatot írt alá a tajvani, állami tulajdonú AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) vállalattal, melynek értelmében 66 darab M-346-ost szállítanak a Tajvani Légierő (ROCAF) számára az AT-3-asok leváltására. Az egyezség szerint az első 4-6 gép még Olaszországban készülne, míg a maradék az ázsiai szigetországban, ráadásul részben helyi gyártású alkatrészekkel: folyamatosan 50 százalékra csökkentik majd az olasz eredetű alkotóelemek számát. A távol-keleti fél számára szintén fontos a technológiai transzfer is.

Az M-346 hajtóműve egyébként nem ismeretlen a tajvaniak számára, ugyanis az olasz kiképzőgép azt a Honeywell F124 típusú erőforrást kaptak, melyet eredetileg az F-CK-1 Ching-kuo vadászbombázóhoz fejlesztettek.

M-346 izraeli színekben. Vajon tajvani felségjellel is viszont látjuk? | Forrás: Alenia Aermacchi

M-346 izraeli színekben | Forrás: Alenia Aermacchi ,

Amennyiben összejön az üzlet, az minden eddiginél nagyobb sikert jelentene az olaszok számára, ugyanis csak ez az egy megrendelés során majdnem annyi gépet tudnának eladni, mint a többi vásárlónak összesen: Olaszország 18 darab, Izrael 30 darab, Szingapúr 12 darab, míg Lengyelország 8 darab M-346-ost vásárolt.

Egyébként az AIDC nem mondott le arról sem, hogy saját gyártású géppel nyerje el az AT-3-asok leváltását, ugyanis az F-CK-1 Ching-kuo vadászbombázó kétüléses, gyakorló változatát alakítanák át a ROCAF igényei szerint és AT-5 típusjellel kínálnák eladásra.