|

HTKA Hírhalom 2016. 28. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az OH-58D Kiowa Warriorok utolsó Fayetteville feletti repülése immár hivatalosan is Guinness rekordot jelentett. Aki látta a 32 forgószárnyast a levegőben, a valaha volt legnagyobb helikopter kötelék repülését csodálhatta meg.

A rekorder formáció | Fotó: U.S. Army / Capt. Eric Doe

A rekorder formáció | Fotó: U.S. Army / Capt. Eric Doe ,

Oroszországi források szerint a hazai fejlesztésű Podsolnukh, azaz „Napraforgó” over-the-horizon radar képes az F-35-ös felderítésére. A híresztelések alapján a lokátor 500 km-es távolságból deríti fel a vízi és légi célokat, és 300 vízi és 100 légi jármű egyidejű követésére képes. Az orosz propaganda szerint az egyelőre 3 példányban üzemelő rövidhullámú radar ugyan úgy látja az alacsony észlelhetőségű célokat mint a második világháborús vadászgépeket.

Francia segítséggel fejeződhet be a Kaveri fejlesztése. Az indiai hajtómű projekt évek óta csigalassúsággal, vagy úgy sem halad, a korábban a Tejashoz szánt erőforrás kifejlesztése még a vadászbombázóéhoz képest is lemaradt. Közben a Franciaországgal folytatott tárgyalások is megakadtak a 36 Dassault Rafale beszerzése ügyében. India 50%-os ellentételezéssel szeretné megvásárolni a vadászbombázókat, ennek részeként segíthet a francia Safran cég Kaveri fejlesztésének befejezésében. A mérnökök előrejelzése szerint az eddig elvégzett munka 25-30%-ra van még szükség, hogy befejezettnek lehessen nyilvánítani a munkát.

Kaveri engine

Idén sor kerül az Admiral Kuznyecov első éles bevetésére, ősszel és télen Szíriában bombáznak majd a fedélzetéről felszálló gépek. A hajó 15 Szu-33-assal és MiG-29-essel a fedélzetén októberben hajózik ki az Földközi-tengerre az ország partjai mellé, ahonnan a légierővel való együttműködésben hajtják végre majd a küldetéseket.

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi rábólintott az újabb P-8I Poseidon beszerzésre. 4 példánnyal egészítik ki a 2010-ben megrendelt 8 gépet. A következő 3 évben kell átadnia a tengerészeti járőrgépeket a Boeingnak.

Egy üzemképes A400M-je maradt a Német Légierőnek, miután a másik két példány hajtóművének áttételházában repedéseket találtak.

A 2015-ös éves jelentésből kiderül, hogy a Rostvertol 2016 és 2018 között 120 Mi-28NE és Mi-35 eladásával számol. A 2012 és 2014 közötti időszakból is kerültek nyilvánosságra konkrét eladási számok, ezek szerint az említett időszakban 140 támadó helikopter került ki a gyár üzemeiből, míg tavaly 28 példányt készítettek.

Olaszország blokkolja az F-16-os részegységek exportálását Egyiptomba. Az olasz parlament egy januári eset miatt jutott erre a döntésre, amikor egy 28 éves olasz gyakornok tűnt el Kairóban nyomtalanul január 25-én. A holttestét néhány nappal később találták meg a külvárosban, az olasz szenátus pedig az elégtelen nyomozás miatti elégedetlenség jeleként rendelte el az alkatrészek visszatartását.

Japán-izraeli kooperációban készülhet új pilóta nélküli felderítőgép. A japán Beszerzési, Technológiai és Logisztikai Ügynökség az izraeli védelmi minisztérium SIBAT nevű részlegével kooperációban kutatja annak lehetőségét, hogyan lehetne párosítani az izraeli platformokat a japán elektronikával.

Tajvani halászhajót talált el egy hajók elleni rakéta. A Tajvani Haditengerészet egyik hajója véletlenül indított egy Hsiung Feng 3-as rakétát, amely automatikusan befogta a közelben tartózkodó halászbárkát, majd megfelelően leműködve belecsapódott. A fegyver keresztülrepült a hajón, de nem robbant fel, ennek ellenére a kapitány életét vesztette és a legénység további 3 tagja is megsérült.

Július 1-én 660 AIM-9X Block II-es legyártására kapott megrendelést a Raytheon. A rakéták nagyobb része az Amerikai Haderőhöz kerül megosztva a légierő, a haditengerészet és a hadsereg között, de 4 példányt rendelt Japán, 20-at Norvégia és 40-et Tajvan, utóbbi kettő ezzel a megrendeléssel lépett be a Sidewinder legújabb generációjának üzemeltetői közé.

Egy An-124-es gyomrában megérkezett a Szerb Védelmi Minisztérium által rendelt Mi-17V-5 helikopterek első két példánya.

Forrás: Szerb Védelmi Minisztérium

Forrás: Szerb Védelmi Minisztérium ,

Forrás: Szerb Védelmi Minisztérium

Forrás: Szerb Védelmi Minisztérium ,

Az ukrán állami tulajdonú Spets Techno Export nyerte a lengyel tendert 40 darab R-27R1 rakéta leszállítására. A félaktív radaros irányítású légiharc-rakéták a MiG-29-esek arzenáljába kerülnek.

R-27R | Forrás: commons.wikimedia.org

R-27R | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Oroszország leszállította Irak utolsó 4 darab Mi-28NE támadóhelikopterét a megrendelt 15-ből.

164 darab Litening 4 I célmegjelölő konténert rendelt Izraelből az Indiai Légierő. Ez a verzió továbbfejlesztett infravörös és színes kamerát kapott a felderítőképesség javítása érdekében.

Elkészült az Amerikai Hadsereg első UH-60L-ből átalakított HH-60G Pave Hawk-ja. Összesen 21 példány kapja meg a kutató-mentő szerepkörhöz szükséges berendezéseket, melyeket a Science and Engineering Services LLC kivitelezésében szerelnek be. A Nemzeti Gárda kaliforniai, alaszkai és New York-i egységei kapják meg a forgószárnyasokat az eddig elvesztett gépeik pótlására.

HH-60G Pawe Hawk | Forrás: Wikimédia Commons

HH-60G Pawe Hawk | Forrás: Wikimédia Commons ,

2017-ben fejezi be az Algéria által rendelt 14 Szu-30MKA vadászbombázó leszállítását az Irkut, derült ki az gyár éves jelentéséből.

Első alkalommal dobott GBU-48-as bombát a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoonja. A tesztekre június 20.-24. között kerítettek sort a cadízi öbölben, a kombinált GPS-lézeres irányítású fegyvert egy kétüléses Typhoon felfüggesztőjéről indították és Litening III-as célmegjelölő segítségével irányították.

Spanyol Typhoon kombinált vezérlésű GBU-48-al | Fotó: Spanyol Védelmi Minisztérium

Spanyol Typhoon kombinált vezérlésű GBU-48-al | Fotó: Spanyol Védelmi Minisztérium ,

Selejtes MiG-29K/KUB gépeket szállít Indiába az orosz repülőgépgyártó konzorcium (UAC). A problémát az embargó jelenti, amelyet Ukrajna és a nyugati államok léptettek érvénybe Oroszország ellen, mivel az Indiai Haditengerészet számára gyártott gépekhez több részegység is az említett államokból származik. A megoldást az jelenti, hogy a hiányzó alkatrészeket egyenesen indiai cégek rendelik haza, majd orosz szakemberek szerelik be a majdnem kész gépekbe azokat.

Az USAF tervei szerint augusztus 1-én az első F-35A század elérheti a kezdeti műveleti képességét. Elsőként a Hill légibázison üzemelő, a 388. vadász ezred alá tartozó 34. vadász század mehet majd bevetésre, ehhez 12-24 Block 3I szoftverrel felszerelt, közeli légi támogatási képességgel rendelkező gépre, megfelelő számú karbantartóra és pilótára van szükség, ami jelenleg még optimista kijelentésnek tűnik.

A Lockheed Martin októberben kezdi meg az F-35B harmadik hajófedélzeti tesztjeit. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan most is két gép települ majd a tengerre, ezúttal a USS America fedélzetére. Ha sikereket könyvelhetnek el, akkor utána megkezdhetik a teszteket a brit HMS Queen ELizabeth hordozó fedélzetén.

Első alkalommal látta el kerozinnal a saját MB-339-es és M-346-os kiképzőgépeket az Olasz Légierő egyik KC-767-ese. Az utántöltésre június 27-én került sor, a kiképzőket a 61. ezred, míg a tankert a 14. ezred biztosította.

A régebbi MB-339-es a tanker mögött | Fotó: Olasz Légierő

A régebbi MB-339-es a tanker mögött | Fotó: Olasz Légierő ,

Később a fiatalabb M-346-os is sorra került | Fotó: Olasz Légierő

Később a fiatalabb M-346-os is sorra került | Fotó: Olasz Légierő ,