|

Washington nem ad anyagi támogatást a pakisztáni F-16 beszerzéshez

Ugyan korábban jóváhagyásra került azon pakisztáni kérelem, hogy vehessenek 8 db F-16-ost, ám nem biztos, hogy lesz is belőle tényleges megrendelés. Lévén az amerikai törvényhozók nem adták áldásukat arra, hogy Washington anyagilag megtámogassa a beszerzést, így a 699 millió dollárosra taksált csomagot Pakisztánnak önerőből kellene megfinanszíroznia.

Pakisztáni F-16-osok a nevadai Nellis légibázison - a pakisztániak első Red Flag gyakorlatukon vettek részt. | US Air Force Photo by Lawrence Crespo

Pakisztáni F-16-osok a nevadai Nellis légibázison – a pakisztániak első Red Flag gyakorlatukon vettek részt. | US Air Force Photo by Lawrence Crespo ,

A Block 52-es F-16C/D vadászbombázók potenciális beszerzésnek februári engedélyezését követően a Szenátus külügyi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke, a republikánus Bob Corker szenátor közölte, hogy minden erejét latba fogja vetni annak érdekében, hogy Pakisztán ne vehesse igénybe a Foreign Military Financing program kínálta anyagi támogatást. Tette mindezt abból kifolyóan, mert a Kongresszus – pártoldaltól függetlenül – egyáltalán nincs megelégedve Iszlámábád szélsőséges szervezetekkel szembeni politikájával.

Pakisztán álláspontja ezzel kapcsolatban, hogy pont ezen szervezetek elleni akciókra kellenének ezen csúcskategóriás változatú Falconok.

Washington részéről ezen döntés tehát részben egy üzenet. Másrészt persze India is jelezte, hogy nem tetszik nekik a dolog, így a Kongresszus egyes tagjai részéről hangot kapott azon aggodalom is, miszerint Pakisztán India ellen is bevetheti az amerikai vadászbombázókat.

Mindezek eredményeként az amerikai külügyminisztérium által tartott közelmúltbeli sajtótájékoztatók egyikén így többek között azt is bejelentették, hogy a Kongresszus ellenállása miatt jelezték Pakisztán felé, hogy önerőből kell megfinanszírozniuk a gépeket.

Megjegyzendő, hogy Washington elvileg csak az F-16 beszerzés kapcsán zárta el a pénzcsapot, pakisztáni nyilatkozatok alapján a Foreign Military Financing programból egyéb dolgokra lehívhatnak nagyjából 240 millió dollárt. Így jelenleg annak vizsgálatába kezdtek, hogy milyen alternatív források segítségével finanszírozhatnék meg az amerikai F-16-os vadászbombázók beszerzését.

Pakisztán légiereje jelenleg 77 db, különböző modernizáltsági szinten lévő F-16-os gépet tudhat magáénak.