|

Újabb pakisztáni F-16 Block 52 beszerzés

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma áldását adta F-16C/D Block 52-es vadászbombázók Pakisztán részére történő értékesítésére – olvasható a Defense Security Cooperation Agency (Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) hivatalos közleményében.

A DSCA dokumentumban olvashatóak alapján a potenciális üzlet összértéke 699,04 millió dollár és az alábbi fő elemeket tartalmazza:

  • 2 F-16C és 6 F-16D, melyeket Block52 voltuk révén Pratt & Whitney F100-PW-229 hajtómű repít
  • 14 Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS)

A vadászbombázók, illetve a sisakcélzók összesített áraként 565 millió dollárt jelöltek meg az amerikaiak. A maradék mintegy 134 milliónyi összeget egyrészt 8 AN/APG-68(V)9 radar és 8 AN/ALQ-211 (V)9 típusú elektronikai hadviselési rendszer teszi ki, másrészt az üzlet természetesen tartalmazna tartalék és gyakorló komponenseket, dokumentációt, képzést.

A Pakisztáni Légierő számára nem lesz idegen a Block 52-es, hiszen egyrészt vásároltak ők már ilyen változatot az Egyesült Államoktól a 2010-ben teljesített Peace Drive I program keretében.

Pakisztáni F-16-osok a nevadai Nellis légibázison - a pakisztániak első Red Flag gyakorlatukon vettek részt. | US Air Force Photo by Lawrence Crespo

Pakisztáni F-16-osok a nevadai Nellis légibázison – a pakisztániak első Red Flag gyakorlatukon vettek részt. | US Air Force Photo by Lawrence Crespo ,

Karacsi legutóbb 2014-ben bővítette Fighting Falcon gépparkját, mikor is 13 db használt gépet vásároltak Jordániától. Ezt követően, még az MLU korszerűsítésen átesett, jó állapotú gépek érkezésének évében felreppentek a hírek további használt gépek beszerzésének tervéről.

2014 egyébként nagyon az F-16-ról szólt Pakisztánban, hiszen ebben az évben zárult le 41 F-16A/B Block 15 Törökország általi modernizálása is – a gépek nagyjából a Block 40-es változat szintjére lettek felhúzva.