|

Ázsiai Falcon-hírek

A folyamatban lévő, nagy szabású, mindhárom fegyvernemet érintő High Mark-2010 hadgyakorlat kapcsán az érdeklődő médiának a Pakisztáni Légierő vezérkari főnöke megerősítette, hogy a korábban ismertetett tárgyalási eredmények végett hamarosan valóban érkezni kezdenek az új Falcon fiókák: júniusban megkezdődik és az év végére be is fejeződik a Peace Drive I program szállítási szakasza, melyben Pakisztán 18 F-16C/D Block 52+ géphez jut meg nem nevezett mennyiségű BVR rakétafegyverzettel egyetemben. A szállítás végére tehát a korábbiaknál nagyságrendekkel modernebb változattal gazdagodik az addigra ezzel párhuzamosan 54 gépesre bővülő pakisztáni F-16 géppark

A Lockheed Martin 2009. október 13-án mutatta be ünnepélyes keretek között az első pakisztáni Block 52-es gépet

A Lockheed Martin 2009. október 13-án mutatta be ünnepélyes keretek között az első pakisztáni Block 52-es gépet ,

Hozzátette, hogy hovatovább a hónap folyamán sikerült megállapodásra jutni további 14 gép és fegyverzet rövid határidejű beszerzéséről: “Kívánságlistánk végtelen, de realisztikus megközelítést alkalmazunk.”

A Peace Gate programok keretében a 80-as évek második felében, az amerikai szankciókig megérkezett F-16A/B Block 15 gépeket a tervek szerint a törököknél modernizálnák (a mostani kijelentés szerint már inkább) Block 52 verzióra. Korábban ugye arról szólt a fáma, hogy nagyobbrészt amerikai pénzen, Block 40 szint magasságára történik a felfrissítés.

A nagy pakisztáni sürgés-forgás miatt a Lockheed Martin hétfőn meg győzte bizonygatni az arrafelé éppen látogatáson lévő indiai újságíróknak, hogy az MMRCA tenderre nevezett Super Viper-rel szinte köszöhnő viszonyban sincsnek a pakisztáni gépek:

“Biztosíthatom önöket, hogy a Super Viper minden vonatkozásában sokkal fejlettebb, mint a Pakisztánnak szállítandó gépek – nyilatkozta az (indiai) üzletfejlesztési részleg igazgatóhelyettese Orville Prins. „Az F-16IN Super Viper fejlettebb lesz az Egyesült Arab Emirátusoknak nemrég szállított F-16 Block 60 gépeknél. A Pakisztánnak szállítandó gépek pedig Block 50/52 változatú gépek lesznek.”

Mindezen magyarázkodás a pakisztáni F-16 eladások végett felmerült Indiai aggályokról szóló jelentésekre vezethető vissza. A cirka 10 milliárd Dolláros Medium Multi-role Combat Aircraft (MMRCA) tenderben lévő esélyeiket ezen a vonalon is védelmező próbáló Lockheed Martin vezető beosztású alkalmazottja kifejtette, hogy igazából véve az MMRCA tenderre nevező mindegyik gyártó szállít ezt-azt Pakisztánnak – direkt, vagy indirekt módon.

3 hozzászólás “Ázsiai Falcon-hírek”