|

Pakisztáni F-16 korszerűsitése amerikai forrásból

Az Egyesült Államok 116 millió amerikai dollárt szán a pakisztáni F-16A/B Block 15-ös flotta korszerűsitésére. Illetékesek szerint Pakisztán a terrorizmus elleni háborúban való részvételért kapja a segélyt, hiszen szerintük a korszerűsített F-16-osok hatékonyabban szállhatnak szembe az Al-kaida és a tálibok fenyegetéseivel.


Utóbbi érvelések már heves vitákat eredményeztek a kongresszusban, ahol néhány honatya a korszerűsített Fighting Falconokat inkább Indiával mint a terroristákkal látja szembeszállni.

Pakisztáni F-16A Block 15
Pakisztáni F-16A Block 15

Magát az MLU-t (Mid-Life Update) egyébként Törökországban, a Turkish Aerospace Industries (TAI) üzemében végzik el. A korszerűsített F-16-osok amellett, hogy új avionikai rendszereket kapnak, átesnek különböző strukturális változtatásokon is. A korszerűsített gépek így már elég közel állank majd a Block 40 szinthez.

Egyébként a Pakisztáni F-16-osok története eléggé változatos, hiszen a nyolcvanas évek elején megrendelt 111 példányból mindössze negyvenet vettek át, a többit az időközben beállt embargó miatt (amelyet a Pakisztáni atomprogram miatt vezettek be) nem vehették át. Mivel az ezredforduló után fordult a kocka, és a két ország immár szövetségesként lép fel a terrorizmus ellen, sor kerülhet a meglévő géppark korszerűsítésére, valamint 2005-ben tárgyalasokat kezdtek 24 vadonatúj F-16C/D Block 50/52 beszerzéséről, amelyek még mindig folynak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.