|

Repült az első román Falcon

Portugál spotterek különös festésű F-16 Fighting Falcon repülésére lettek figyelmesek a napokban, mely a Román Légierő állományába kerül majd.

A Monte Real légibázis közelében fotózó érdeklődők megfigyeltek egy nagyjavításon átesett Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon vadászbombázót, mely a portugál gépektől eltérő kamuflázst kapott. Az M17-4 / 61-534 gyári számú példány mentes minden felségjelzéstől, de az értesülések szerint a gép a Románia által vásárolt első példány.

Fotó:  Marco Casaleiro / www.airfighters.com

Az első román F-16-os | Fotó: Marco Casaleiro / www.airfighters.com ,

Portugália még 2009-ben ajánlott fel 9 darab használt F-16-ost megvételre, melyekre Bulgária és Románia kívánt lecsapni. Hosszú versengés után végül Románia került ki győztesen a csatából, az 186.2 millió eurós üzletet hivatalosan 2013 októberében jelentették be: az eredetileg felajánlott 9 darab mellé a portugálok további 3 darab használt gépet vásároltak Amerikából felújításra és továbbértékesítésre, így kerül összesen 12 gép délkeleti szomszédunkhoz, de a hírek szerint további példányok vásárlására is sor kerülhet.

Az első gépek várhatóan idén szeptemberben érkeznek Romániába, a teljes flotta várhatóan jövőre állhat hadrendbe. A román Falconok három bázison, Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii), Feteştiben és Bákóban (Bacău) állomásoznak majd.