|

Újabb Falconokat vásárolna Románia

Még meg sem érkezett az első adag Portugáliából, máris újabb tucatnyi gép beszerzésén törik a fejüket a román illetékesek.

Portugália még 2009-ben ajánlott fel 9 darab használt F-16-ost megvételre, melyekre Bulgária és Románia kívánt lecsapni. Hosszú versengés után végül Románia került ki győztesen a csatából, az üzletet hivatalosan 2013 októberében jelentették be: az eredetileg felajánlott 9 darab mellé a portugálok további 3 darab használt gépet vásároltak Amerikából felújításra és továbbértékesítésre, így kerül összesen 12 gép délkeleti szomszédunkhoz. Az első gépek várhatóan idén szeptemberben érkeznek Romániába, a teljes flotta várhatóan jövőre állhat hadrendbe. A román Falconok három bázison, Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii), Feteştiben és Bákóban (Bacău) állomásoznak majd.

Az első korszerűsített ex-portugál Falconok még idén megérkeznek Romániába | Fotó: FAP

Az első korszerűsített ex-portugál Falconok még idén megérkeznek Romániába | Fotó: FAP ,

A rendszeresítésre kerülő mennyiség azonban tovább nőhet, ugyanis Mihnea Motoc román védelmi miniszter bejelentette, 2017 folyamán újabb adag F-16-ost készülnek beszerezni, szintén használt vadászbombázókról lenne szó, azt azonban még nem döntötték el, hogy melyik NATO-tagország által leállított gépeire esik választásuk. Az Amerikai Egyesült Államok mellett megkerestek 5 európai szövetségest is, jelenleg várják a válaszukat.


A román Falcon-üzletről bővebben ide kattintva olvashatsz!