|

2020-ig megújul a svéd CV90 géppark fele

Újabb skandináv országban újulnak meg a CV90-es gyalogsági harcjárművek: Norvégia után a szomszédos Svédország is a géppark egy részének modernizálása mellett döntött. A típust eredetileg kifejlesztő nemzet védelmi minisztériuma 262 Combat Vehicle 90 modernizálása mellett döntött, ami nagyjából az 509 darabos géppark felét jelenti.

A munkálatok elvégzését a korábbi fejlesztőket birtokló angol BAE Systems nyerte, a tényleges munkálatokért pedig természetesen a BAE Systems Bofors AB és a BAE Systems Hägglunds AB lesz felelős. A folyamat azonnali hatállyal kezdetét is veszi, az első gépátadás 2018-ban lesz esedékes, míg a 262. felújított CV90-est 2020-ban kell átadniuk a svéd hadsereg számára.

Svéd CV90-esek. | Fotó: BAE Systems

Svéd CV90-esek. | Fotó: BAE Systems ,

A modernizációs csomag részeként egyrészt strukturálisan felújításra kerülnek a programba beválogatott járművek, másrészt a kor követelményeinek megfelelő szintre modernizálják az elektronikát, modern harctéri kommunikációs és vezetési rendszerek kerülnek alkalmazásra, illetve fokozzák a harcjárművek önvédelmi képességeit is.

Hogy mindez mennyibe is fog kerülni arról egyelőre nem tettek közzé információt, ám Norvégia hasonló programja némi támpontot adhat. Oslo 2012-ben 103 CV90 modernizálásáról és további 41 beszerzéséről döntött, nagyjából 1 milliárd dollárt elkülönítve a programra, melyben a svédek azonos konfigurációra hozzák a norvég gépállományt 2015-2017 között.