|

HTKA Hírhalom 2016. 13. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Hárman megsérültek a US Army egyik helikopterén március 21-én. A TH-67-essel kemény kényszerleszállást hajtottak végre, melynek eredményeként a gép a bal oldalára borult.

Utoljára láthatták hajó fedélzetén a Királyi Haditengerészet matrózai a Sea King Mk4 helikoptertípust. Az évtizedek óta üzemeltetett típus mára már ikonná vált, többek között ezért is számít jelentősnek a kivonásuk. A hajó, mely utoljára fogadhatta leszállófedélzetén a típust, az HMS Bulwark volt.

A Saab a tengerentúli piacra szeretne betörni Sea Giraffe 1X haditengerészeti radarjával. Az aktív sugáreltérítésű (AESA) lokátort múlt héten mutatták be a Keleti Tengerészeti Biztonsági Konferencián, Norfolkban, Virginiában. A radar a kisebb őrhajóknak lehetőséget biztosít hogy felderítsék a kisméretű UAV-kat.

A Pentagon közleménye szerint késni fog az első 18 KC-46A átadása. A szerződés szerint a Boeingnak 2017 augusztusára kéne átadnia az első másfél tucatnyi gépet, ám a Pentagon szóvivői szerint úgy látják, ez leghamarabb 2018 márciusában realizálódhat, vagy még később. A gyártótól csak annyit reagáltak folyamatosan haladnak a teszteléssel és mindent megtesznek hogy teljesítsék a légierő elvárásait.

Elhunyt a Chengdu J-10 vadászgép egykori főtervezője március 22-én, csupán 4 nappal a 87. születésnapja, és 1 nappal a J-10-es felszállásának évfordulója előtt.

Elégedetlen az Indiai Légierő az Iron Fist 2016-os hadgyakorlaton kipróbált fegyverekkel. Az egyik Mirage 2000-esről ledobott Paveway lézeres irányítású bomba elvétette egy helyben álló célpontját, és egy 9K33M3, NATO kódnevén SA-8B légvédelmi rakéta közelségi gyújtója nem lépett működésbe, feltehetően azért mert nem jutott elég közel a célgéphez.

Érdekes fejlesztésről láttak napvilágot hírek: a Baltimoreban található John Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Tanszékének munkatársai létrehoztak egy kis pilóta nélküli gépet, mely két hónapot képes eltölteni sós vízben, majd aktivizálás után a levegőbe emelkedni és elvégezni a feladatát. A fejlesztés, mely a kreativitást kissé nélkülöző Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System nevet adták (ez annyit tesz hogy Korrózióálló Légi Rejtőzködő Pilóta Nélküli Tengerészeti Rendszer), 3D nyomtatással készül.

Tisztelt Olvasóink akár maguknak is vehetnek egy saját vadászgépet, ha van épp felesleges 30 000 – 50 000 eurójuk, ugyanis kiárusításra került egy Dassault Mirage IIIE. A gépet eddigi tulajdonosa Franciaországban, Nizzában tárolta, a vételár mellett legalább 20 000 euróba kerül a gép felújítása, emellett engedélyt is kell rá kérni mint fegyverbirtokló, annak ellenére is, hogy alkalmatlan a repülésre.

Dassault Mirage IIIE | Forrás: commons.wikipedia.org

Dassault Mirage IIIE | Forrás: commons.wikipedia.org ,

Az USAF decemberre halasztja a T-X program ajánlatkérését december végére. A légierő szóvivője azzal magyarázta a döntést, hogy szeretnének elkerülni mindenféle félreértést, illetve hogy valamelyik gyártó előnyös helyzetbe kerüljön a többivel szemben. A tender követelményrendszeréről bővebben itt olvashatnak, míg aki az első versenyzőre kíváncsi, az ide kattintson.

A T-50A bemutatója 2015 decemberében | Forrás: KAI

A T-50A bemutatója 2015 decemberében | Forrás: KAI ,

Az Indiai Védelmi Minisztériumból érkező, anonim forrásból származó hírek szerint a Új Delhi a következő 10 évben nem kevesebb, mint 5000 új pilóta nélküli repülőgépet állítana szolgálatba haderejében. A hatalmas megrendelésre azonban csak hazai gyártók pályázhatnak, ők viszont bevonhatnak külföldi cégeket is a fejlesztésbe.

Ha már India és UAV – március 18-án balesetben megsemmisült a haditengerészet egyik Heron gépe. Az izraeli származású típus az ország délkeleti csücskében található Kerala várostól nem messze zuhant az Arab-tengerbe hajtóműhiba miatt.

91 millió dollárért szállít egy G550 AEW gépet az Amerikai Haditengerészetnek a Gulfstream. Az üzleti repülőgépből kialakított légtér-ellenőrzőt 2018 decemberéig kell leszállítania a cégnek.

Elta G550 CAEW Eitam szingapúri színekben (Forrás)

Elta G550 CAEW Eitam szingapúri színekben (Forrás) ,

Új célzótornyot kapnak az Apache helikopterek. A Lockheed Martinnál úgy számolnak, hogy jövőre megkapják a modernizált célzótendszer alacsony ütemű sorozatgyártásának megkezdésére a szerződést. Az új torony karbantartása egyszerűbb lesz a jelenleg gyártotthoz képest, és természetesen a képességei is fejlődnek: a torony elfordulásának szögsebessége megnőtt, emellett új lézercélzót és kombinált, szemre biztonságos lézeres kapacitást kapott.

Boeing AH-64 Apache célzótorony | Forrás: commons.wikipedia.org

Boeing AH-64 Apache célzótorony | Forrás: commons.wikipedia.org ,

Az Iszlám Állam 3-4 tagja próbált öngyilkos robbantásos merényletet kivitelezni az Irakban található Al Asad légibázison, mely az itt állomásozó amerikai erők egyik legnagyobb bázisaként szolgál. A támadókat megölték, rajtuk kívül senki nem sérült meg az esetben.

Mobil kórházzá alakított C-17-es érkezett Kubába még az amerikai elnök látogatása előtt. Az 59. orvosi ezred gépe az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközök mellett egy operálóasztalt is a hozzá tartozó berendezéseket is magával vitte az szigetországba.

Fotó: U.S. Air Force/Maj. Howard Blackwell

Fotó: U.S. Air Force/Maj. Howard Blackwell ,

Az Amerikai Haditengerészet tervei szerint 2017 januárjában megkezdődhet az első F-35B század Japánba telepítése. Az Amerikai Haderő Japánban állomásozó egységeinek szóvivője, Kenneth Hoffman alezredes egy e-mailben arról írt, hogy a USMC szigetországban állomásozó F/A-18-asainak F-35-re cserélése a Japán Kormánnyal szoros együttműködésben zajlik majd.

Két hete került szóba hogy Tajvanon új, hazai fejlesztésű kiképzőgépet akarnak szolgálatba állítani. A helyi repülőgépgyártó vállalat, az AIDC elnöke csepegtetett némi információt a helyzettel kapcsolatban. Nem új építésű, hanem a kétüléses F-CK-1B-n alapuló gépet akarnak létrehozni. Az építésnél nagy számban alkalmaznak majd kompozit anyagokat tömegcsökkentés céljából, amihez a radar és a fedélzeti gépágyú elhagyása is hozzájárul, valamint a futóműveket megerősítik hogy elviseljék a tapasztalatlan pilóták által kivitelezett keményebb landolásokat. A tervek szerint 4 éven belül két prototípusnak kell repülnie.

F-CK-1B | Forrás: commons.wikipedia.org

F-CK-1B | Forrás: commons.wikipedia.org ,

Március 23-án megrongálódott a Nigériai Légierő egyik Alpha Jet típusú sugárhajtású kiképzőgépe, amikor leszállás közben letért a Yola repülőtér futópályájáról. A kétfős személyzet sértetlenül megúszta az esetet.