|

Triton: ukrán felderítő jármű

Az ukrán média szerint elkezdődtek a tesztek a Triton elnevezésű, 4X4 kerékképletű szállítójárművel. A Kíev PJSC által tervezett jármű első prototípusa 2015 szeptemberében készült el. Ebből a járműből 62 darabot rendelt az ukrán határőrség és fő feladata az ukrán-orosz határszakasz megfigyelése, beleértve a vitatott hovatartozású területekét is.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A Triton szállítójármű több elemet átvett a BTR-80-asból (jól látható a tetőn található búvónyílások). A jármű tömege eléri a 11 tonnát, amit egy nagyon modern Volvo dízelmotor hajt majd meg: a Volvo által gyártott TAD620E motor 155 lóerő teljesítményű, amit egy automata Allison hajtásláncon keresztül juttat el a kerekekhez. Így a jármű végsebessége eléri a 110 km/h közúton, egy feltöltéssel pedig 700 km megtételére képes. A személyzet 7 főből áll amiből egy a vezető, egy pedig a parancsnok.

A jármű páncélvédelme eléri a STANAG 2 szintet, azaz ellenáll a 30 méterről kilőtt 7,62X32 acélmagvas lőszernek, valamint védelmet nyújt a személyzetnek egy 6 kilós akna robbanásának a kerekek alatt.

A járművet ellátták elektromos figyelőberendezések széles skálájával. Felszerelték egy kétcsatornás TV kamerával (éjjeli/nappali), passzív infravörös kamerával, lézer távmérővel, rádióval. A jármű hátuljára egy árbócot szereltek amit 4,5 méter magasságúra lehet kinyújtani. Az árbóc végébe egy radart és egy infra kamerát helyeztek el. Az árbócot le lehet szerelni a járműről és tőle akár 100 méterre is telepíteni lehet.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A jármű fűtését valamit a rendszerek áramellátását egy külön generátor végzi, ezzel sikerül elérni, hogy 7 napon keresztül biztosítani tudják a folyamatos működtetésüket. A Tritont ellátták önvédelmi fegyverzettel is, amit egy a tetőre szerelt távirányításos, 12,7 milliméteres nehézgéppuska képvisel, amit még oldalt kiegészítettek 3-3 ködgránát kivetővel.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A Triton képes menetből kisebb folyóvizeken átgázolni, de ha minden igaz fejlesztés alatt van egy kétéltű változat is.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.