|

Triton: ukrán felderítő jármű

Az ukrán média szerint elkezdődtek a tesztek a Triton elnevezésű, 4X4 kerékképletű szállítójárművel. A Kíev PJSC által tervezett jármű első prototípusa 2015 szeptemberében készült el. Ebből a járműből 62 darabot rendelt az ukrán határőrség és fő feladata az ukrán-orosz határszakasz megfigyelése, beleértve a vitatott hovatartozású területekét is.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A Triton szállítójármű több elemet átvett a BTR-80-asból (jól látható a tetőn található búvónyílások). A jármű tömege eléri a 11 tonnát, amit egy nagyon modern Volvo dízelmotor hajt majd meg: a Volvo által gyártott TAD620E motor 155 lóerő teljesítményű, amit egy automata Allison hajtásláncon keresztül juttat el a kerekekhez. Így a jármű végsebessége eléri a 110 km/h közúton, egy feltöltéssel pedig 700 km megtételére képes. A személyzet 7 főből áll amiből egy a vezető, egy pedig a parancsnok.

A jármű páncélvédelme eléri a STANAG 2 szintet, azaz ellenáll a 30 méterről kilőtt 7,62X32 acélmagvas lőszernek, valamint védelmet nyújt a személyzetnek egy 6 kilós akna robbanásának a kerekek alatt.

A járművet ellátták elektromos figyelőberendezések széles skálájával. Felszerelték egy kétcsatornás TV kamerával (éjjeli/nappali), passzív infravörös kamerával, lézer távmérővel, rádióval. A jármű hátuljára egy árbócot szereltek amit 4,5 méter magasságúra lehet kinyújtani. Az árbóc végébe egy radart és egy infra kamerát helyeztek el. Az árbócot le lehet szerelni a járműről és tőle akár 100 méterre is telepíteni lehet.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A jármű fűtését valamit a rendszerek áramellátását egy külön generátor végzi, ezzel sikerül elérni, hogy 7 napon keresztül biztosítani tudják a folyamatos működtetésüket. A Tritont ellátták önvédelmi fegyverzettel is, amit egy a tetőre szerelt távirányításos, 12,7 milliméteres nehézgéppuska képvisel, amit még oldalt kiegészítettek 3-3 ködgránát kivetővel.

Forrás: milnavigator.com

Forrás: milnavigator.com ,

A Triton képes menetből kisebb folyóvizeken átgázolni, de ha minden igaz fejlesztés alatt van egy kétéltű változat is.