|

BRÉKING: Bemutatták az új amerikai bombázót

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje lerántotta a leplet az alacsony észlelhetőségű koncepcióról, emellett bejelentette az új bombázó típusjelzését is.

Az amerikai kormány légierőért felelős minisztere, Deborah Lee James hivatalosan is bemutatta az LRS-B tenderen győztes koncepciót, mely a Northrop Grumman nevéhez fűződik. Az ezentúl B-21 névvel illetett repülőgép kialakítása követi a B-2 Spirit bombázóval megkezdett és az X-47B esetében is alkalmazott irányvonalat.

Forrás: USAF

Forrás: USAF ,

A Pentagon a 2016-os költségvetési évben 23.5 milliárd dollárt különített el a fejlesztésre, a teljes programköltséget 60 milliárd dollárra saccolják, míg a gépek darabárát 564 millió dollárra tervezik. Ez 140 millióval magasabb, mint a B-1 esetében, de jóval alacsonyabb, mint a B-2 1.5 milliárd dolláros ára.

A várható darabszám 100 felett lesz, de az előzetes számított mennyiséget az F-22 és F-35 programjai során is folyamatosan csökkentették, így nem lehet kizárni, hogy a B-3-ként is jelölt típusból is kisebb példányszám készül.

Együtt a család. | Fotó: U.S. Air Force

Együtt a család. | Fotó: U.S. Air Force ,

A US Air Force kötelékében jelenleg 20 darab B-2 Spirit, 66 darab B-1B Lancer, és 85 darab B-52 Stratofortress repül, az utóbbi két típust váltanák le az új bombázóval, melynek képesnek kell lennie nukleáris csapásmérésre, valamint pilóta nélkül is bevetést végrehajtani. Az új típus várhatóan a következő évtized közepére állhat hadrendbe.