|

Újabb szaúdi Hawk-rendelés

Az arab állam még át sem vette első BAe Hawk AJT típusú sugárhajtású kiképzőgépét, máris megduplázta a rendelést.

A IHS Jane’s beszámolója szerint újabb 22 darab Hawk AJT (Advanced Jet Trainer) típusú sugárhajtású kiképzőgépet rendelt Szaúd-Arábia, melyre a BAE Systems évértékelő beszámolójából derült fény. A pontos összeg nem ismert, de a 40 oldalas dokumentum szerint a csomag tartalmazza a kiszolgálóeszközöket és a típusátképzés költségeit is.

A dolog már csak azért is érdekes, mert a Szaúdi Királyi Légierő még a 2012-ben megrendelt 22 darabos első széria példányait sem vette át. Az első gép csak tavaly év végén hajtotta végre szűzfelszállását. Az első csomag értéke egyébként 1.6 milliárd font (2.5 milliárd USD) volt.

Az első szaúdi Hawk AJT szűzrepülése még gyári lajstrommal | Fotó: Neville Beckett

Az első szaúdi Hawk AJT szűzrepülése még gyári lajstrommal | Fotó: Neville Beckett ,

A szaúdiak számára nem ismeretlen a típus, a BAe Hawk 65 és 65A variánsból összesen 50 darabot rendszeresítettek 1985-től és 1994-től, jelenleg már csak 24 darab Hawk Mk 65 és 16 darab Hawk Mk 65A repül. Ezek leváltására érkezik majd a 44 darab Hawk AJT.

A Szaúdi Királyi Légierő egyébként komplett flottamegújítást tart, az alapkiképzőgépként használt Reims Cessna F172 gépek helyett 24 darab Cirrus SR22-est rendszeresített (az utolsó példányt 2013 második felében vették át), míg a haladó képzéshez használt PC-9-esek helyett a PC-21 érkezik.