|

Ukrán segítséggel repülnek a líbiai MiG-ek

Januárban ismeretlen repülőgépek támadták az Iszlám Állam állásait Líbiában. A Líbai Nemzeti Hadsereg állítása szerint a gépek francia területről szálltak fel, de a francia védelmi minisztérium később tagadta ezt az értesüléseket.

Az AeroHisto blog január 10-i beszámolója szerint a titokzatos támadók Misratából szálltak fel, a Líbiai Légierő repülőtiszti akadémiájának repülőteréről, mely jelenleg a „Fajr Libya” (Líbiai Hajnal) elnevezésű szervezet kezében van. A két MiG-23ML típusú repülőgép, mely a támadásokat végrehajtotta, még 2014 decemberében esett át a szükséges karbantartáson, melyet az ukrán Odesszai Repülőgép-javító Üzem szakemberei végeztek el Líbiában. A „Fajr Libya” ráadásul rendelkezik a gépekhez R-24 és R-60 típusú levegő-levegő rakétákkal, valamint gépágyú lőszerrel.

Libia vadászgépeinek egyike

A hírek szerint a csoportosulás „légiereje” hat darab SIAI SF-260, két Dassault Mirage F.1ED, 5 darab Soko G-2 Galeb, egy Soko J-21 Jastreb, valamint a nevezett két MiG-23ML (23-22B típus, vagy más néven MiG-23MLAE-2) repülőgépekből áll, továbbá rendelkeznek egy Mi-35-ös helikopterrel is.