|

HTKA Hírhalom 2016. 5. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Megvan a Szu-30MKI első valós légigyőzelme. Egyenlőtlen küzdelem volt, hiszen a célpont egy „ballon formájúnak” megnevezett tárgy volt, amit helyi idő szerint 10:30 környékén észleltek az indiai radarok és nem kizárhatóan Pakisztánból lebegett át Rádzsasztán állam légterébe. A felküldött gép természetesen gépágyúval szedte le a célpontot.

Szu-30MKI

Indiai Szu-30MKI | Forrás: Wikimédia Commons ,

Január 27-én első alkalommal emelkedett levegőbe egy japán tulajdonban lévő A6M Zero második világháború vadászgép. A pilótafülkében a Lockheed korábbi tesztpilótája, Skip Holm foglalt helyet.

A Nigériai Légierőnek sikerült saját kezűleg felfegyvereznie két Alpha Jet kiképzőgépét. 4 példányt vásároltak egy éve az Egyesült Államokból, demilitarizált kivitelben. A gépekre azonban szükségük van a lázadók elleni harcokban, így a tengerentúlról kértek segítséget a gépek újrafegyverzését illetően. Jelentkezők hiányában saját maguk kezdtek el a megoldáson dolgozni, és az internetre felkerült képek szerint sikeresen vették a problémát: irányítatlan rakéták blokkjával látható az egyik Alpha Jet.

 Felfegyverzett nigériai Alpha Jet | Fotó: Nigerian Air Force

Felfegyverzett nigériai Alpha Jet | Fotó: Nigerian Air Force ,

A január 21-23 között rendezett Bahrein Airshown a Bell hivatalosan is megerősítette, hogy a repülőnap házigazdája érdeklődik az AH-1Z után. A cég legújabb harci helikopterével a régebbi Cobrakat váltanák le.

Akadályokba ütközött a dél-koreai F-15K-k fegyverpalettájának bővítése a Taurus robotrepülőgépekkel. A dologba az Egyesült Államok szólt bele, ugyanis jóvá kell hagyniuk egy kulcsfontosságú GPS komponens exportját a projekthez. A döntést augusztusra halasztották, így mindenképp csúszást szenved az integráció.

MBDA Taurus tengerpart felett

Célpontja felé haladó Taurus | Fotó: MBDA ,

Az AF-1-es lett az első F-35-ös, mely AIM-9X rakétát indíthatott. A 461. tesztelő század állományába tartozó gép pilótafülkéjében a Lockheed Martin F-35-ös programért felelős vezető berepülőpilótája, David Nelson foglalt helyet. A január 12-én végrehajtott tesztre az Edwards légibázisról szálltak fel, a rakétát a Csendes-óceán feletti lőtér területén indították 6000 lábos magasságon.

Fotó: Lockheed Martin/Chad Bellay

Fotó: Lockheed Martin/Chad Bellay ,

Elvégezte szűzrepülését a KAI Surion forgószárnyas harci kutató-mentő változata. A 20 perces repülésre január 22-én került sor.

Az olajár csökkenése és az ezzel összefüggésbe hozható norvég korona gyengülése miatt Norvégiában spekulációk indultak az F-35 beszerzés módosításáról. A pletykák szerint az eredetileg tervezett 52 helyett kevesebb gépre kerülne fel a norvég felségjel, mivel a pénzügyi helyzet miatt most még drágábbak a vadászbombázók. A Norvég Haderő feje, Haakon Bruun-Hanssen admirális azonban cáfolta a híreket, beszámolója szerint a beszerzendő példányszám redukálása az utolsó szóba jöhető opció.

Kényszerleszállást hajtott végre a Tajvani Hadsereg egyik UH-60 Blach Hawk helikoptere. 5 személlyel a fedélzetén a forgószárnyas Taichung várostól nem messze, január 25-én helyi idő szerint délelőtt 11-kor kényszerült a nem tervezett földet érésre. Sebesültekről nem szólnak a hírek, de a képek tanulsága szerint súlyos sérülés nem történhetett.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

A Dél-Koreai Védelmi Minisztérium előbbre hozza az AH-64E Apache Guardian helikopterek szolgálatba állítását. 2018 volt célként kitűzve, de már idén májusban megkezdhetik szolgálatukat a forgószárnyasok. 36 példányt rendeltek a típusból, melyek közül az utolsó 2 2017 februárjában érkezik meg az országba.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

Az Indiai Légierő a Védelmi Minisztérium döntésére vár az új tankerek beszerzésének ügyében. A tendert 2013-ban hódította el az Airbus az A330 MRTT-vel, azonban szerződés mind a mai napig nem született. A légierő fejesei kezdik elveszíteni türelmüket, és arra kérik a Védelmi Minisztérium embereit hogy vagy folytassák a beszerzési procedúrát az Airbussal, vagy töröljék az eredményt és hirdessenek új tendert.