|

Az Airbus nyerte az india tanker-tendert – hivatalosan is

Még tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy India az Airbus A330 MRTT légi utántöltő repülőgépét választotta tenderén, bár akkor csak névtelen forrásokból származott az információ.

Most azonban az ázsiai ország már hivatalosan is bejelentette az Airbus Military győzelmét, így az európai vállalat hat darab tankerrel gazdagíthatja Indiát, amely ezzel az A330 MRTT ötödik alkalmazója lesz Ausztrália, Szaúd-Arábia, az Egyesül Arab Emírségek és az Egyesült Királyság után. Az Airbus szóvivője szerint az üzlet várhatóan még ebben az évben megköttetik.

A330 MRTT

Forrás: Airbus Military ,

Az ideáig vezető út egyébként nem volt éppen zökkenőmentes: a mostani tenderen is a rivális szerepét betöltő Il-78MK 2009-ban olcsóbbnak bizonyult az MRTT-nél, azonban az India Légierő mégis az Airbust preferálta, így végül a döntés a pénzügyminisztériumnál kötött ki, ami következtében a vita annyira eldurvult, hogy törölték az egész programot.

India jelenleg 6 darab Il-78MKI-t használ tanker feladatokra, és ezt a kapacitását szeretné további 12 darab géppel bővíteni, amelyből hat darab most már biztosan európai lesz.